Kdo bo po oktobru skrbel za prestolnico? Foto: Bobo
Kdo bo po oktobru skrbel za prestolnico? Foto: Bobo
Ljubljana: Kandidaturo za župana prijavilo že osem kandidatov

Kandidat Zaresa, Milan Hosta, je direktor Mednarodnega inštituta za trajnostni razvoj, politiko in diplomacijo športa. Hosta poudarja trajnostni razvoj mesta, Zaresove programske usmeritve pa povzema v geslo Tramvaj, znanje in stanovanje.

"Tramvaj, znanje in stanovanje"
Javni mestni promet je po njegovih besedah rana prestolnice. Kot pravi, morajo biti do leta 2013 pripravljene zasnove ter struktura financiranja za uvedbo tramvaja na najbolj obremenjenih cestah. Poleg tega želi podskrbeti, da izobraženi ne bi bežali iz mesta, prizadeval pa si bo tudi za gradnjo poceni najemniških stanovanj, za energetsko samozadostnost in spodbujanje socialnega podjetništva.

Za mestne svetnike bodo na Zaresovi listi po besedah predsednika ljubljanskega Zaresa Pavla Gantarja kandidirali še Janez Kopač, Andrej Rus, Boris Veselko, nekaj akademikov in predvsem "veliko novih obrazov". Nekaj članov Zaresa, ki so v zdajšnjem mandatu svetniki na Listi Zorana Jankovića, bo na tej listi kandidiralo tudi jeseni.

Žagar izpostavil "drago" življenje in počasen javni promet
V župansko tekmo pa se podaja tudi predsednik Mestnega odbora SLS-a Janez Žagar. Kot župan si bo prizadeval za uveljavitev veta četrtnih skupnosti na odločitve mestnega sveta, ki se nanašajo nanje. V Ljubljani se po njegovih besedah premalo pozornosti posveča obrobju občine. Prizadeval si bo za oživitev zapuščenih površin, kjer bi lahko uredili zelenice, vrtove ali igrišča. Žagar se ne strinja z vizijami, da bi moralo biti znotraj avtocestnega obroča v Ljubljani vse zazidljivo.

Izpostavil je tudi "drago" življenje v prestolnici in počasen javni promet. Ob tem predlaga, da bi ob ljubljanski obvoznici uredili še tretji pas, ki bi bil namenjen hitremu javnemu tirnemu ali avtobusnemu prometu.

V županski bitki že osem kandidatov
Do zdaj so kandidaturo za ljubljanskega župana poleg zdajšnjega župana Zorana Jankovića napovedali še evropska poslanka iz vrst SDS-a Zofija Mazej Kukovič, predsednica ljubljanske organizacije DeSUS-a Meta Vesel Valentinčič, mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek, nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar v imenu NSi-ja in kandidat Slovenske unije Jože Javornik.

Ljubljana: Kandidaturo za župana prijavilo že osem kandidatov