Treba je zagotoviti, da bo naše predsedovanje objektivno, načelno in da bo tudi zunanji videz takšen, pravi predsednik Türk. Foto: EPA
Treba je zagotoviti, da bo naše predsedovanje objektivno, načelno in da bo tudi zunanji videz takšen, pravi predsednik Türk. Foto: EPA

Za Slovenijo se lahko začne hitro dvomiti o njeni objektivnosti, nepristranskosti in avtohtonosti pri predsedovanju, česar pa si ne smemo dovoliti.

Predsednik republike Danilo Türk
Politični direktor MZZ-ja Mitja Drobnič se je s predstavniki ameriškega zunanjega ministrstva sešel 24. decembra lani. Foto: MMC RTV SLO
Türk o dokumentu

Dnevnik je v petek pisal o zapisniku pogovorov med predstavnikom slovenskega zunanjega ministrstva in predstavniki State Departementa. Ti naj bi tako zahtevali, da se EU z deklaracijo opredeli tudi do Iraka in drugih "problematičnih" držav ter terorizma.

Jelinčič: Slovenija ni 54. ameriška zvezna država
Na navedbe se je odzval SNS, ki protestira proti vsakršnim poskusom vplivanja ZDA na predsedovanje ali na ravnanje Slovenije. "Pričakovali bi, da bodo slovenski diplomati predstavnikom ZDA znali jasno in glasno povedati, da je Republika Slovenija samostojna, neodvisna in suverena država, ne pa 54. država ZDA, ki ji lahko posredujejo svoja navodila," je med drugim zapisal Zmago Jelinčič.

Še bolj oster je Jelinčič pri domnevnem ameriškem vplivanju na Slovenijo pri reševanju kosovskega vprašanja. "Njegovo neodvisnost naj kot prve priznajo kar Združene države Amerike, saj so prav s svojim vmešavanjem in 'urejanjem' zadev ter nelegalnim in nelegitimnim bombardiranjem zdaj že nekdanje Zvezne republike Jugoslavije, ki ga lahko primerjamo zgolj in samo z nacističnim napadom na Beograd 6. aprila 1941, tudi pripeljale do tako kaotične situacije, kakršno imamo zdaj."

Kacin: Odgovoren je MZZ
Evropski poslanec Jelko Kacin pa meni, da je "javna objava interne diplomatske zabeležke, ki se je zgodila slovenskemu zunanjemu ministru dr. Dimitriju Ruplu, hud udarec tako kredibilnosti kot operativnosti in ugledu predsedovanja Vlade RS".

"Od ministra Rupla in vlade pričakujem takojšnje ukrepanje in etično ravnanje vključno z osebnim prevzemom odgovornosti za dogodek," pa sporočilo za javnost končuje Kacin.

MZZ je odredil notranjo preiskavo in dodatno poostril računalniški sistem glede dostopa do informacij. Ministrstvo razmišlja tudi o nekaterih ukrepih v zvezi z dostopom do svojih dokumentov, slovenski veleposlanik v Washingtonu Samuel Žbogar je bil poklican v Ljubljano na posvet. Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani ne komentira Dnevnikovih navedb o naslavljanju zahtev na Slovenijo med njenim predsedovanjem EU-ju.

Premier Janez Janša je odločno zavrnil obstoj kakršnih koli zunanjih diktatov pri vodenju povezave. Čeprav gre za verodostojen dokument, ga ne pozna, je še dodal.

MZZ kritičen do članka
Bojan Brezigar, ki je na MZZ-ju med predsedovanjem EU-ju odgovoren za stike z javnostjo, pa je za časopis Delo zapisal, da je bilo objavljeno nepreverjeno besedilo in prikazano stanje, ki je delno že preseženo. Dodal je, da v članku ni mnenja druge strani, temveč so le preverili, ali je bil neki diplomat določenega dne res na službeni poti.

Po njegovem mnenju je uredništvo Dnevnika članek namerno objavilo na dan obiska generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna, da bi tako pred visokim gostom diskreditiralo Slovenijo. Svoboda informiranja je bila tokrat zlorabljena za povzročanje škode državi, njenemu ugledu v Evropi in v svetu ter njeni mednarodni kredibilnosti, pa tudi za izničenje prizadevanj za zagotovitev evropske prihodnosti vsemu Zahodnemu Balkanu, je še zapisal Brezigar.

L. D.

Za Slovenijo se lahko začne hitro dvomiti o njeni objektivnosti, nepristranskosti in avtohtonosti pri predsedovanju, česar pa si ne smemo dovoliti.

Predsednik republike Danilo Türk
Türk o dokumentu