Danilo Türk še ne ve, ali bo pred uradom predsednika stala častna straža. Foto: Reuters
Danilo Türk še ne ve, ali bo pred uradom predsednika stala častna straža. Foto: Reuters
Kdo v Türkovem kabinetu?
Türk za MMC: Kabinet že izbran

Po zadnjem predavanju o mednarodnem pravu, ki ga je imel danes dopoldne za študente 4. letnika na Pravni fakulteti, je Türk dejal, da bo predavanja pogrešal, saj je v tem času spoznal mnogo pametnih mladih ljudi. Dejal je tudi, da je v predsedniški politiki v zadnjem času opazen deficit komunicaranja z javnostjo, kar namerava popraviti.

Dokončne odločitve o tem, ali bo pred uradom predsednika med predsedovanjem Danila Türka stala častna straža Slovenske vojske, Türk še ni sprejel, a častni straži ne nasprotuje. Dodal je, da odločitev ni odvisna samo od njega.

Kot je Türk pred dnevi dejal za TV Slovenijo, bi rad imel v uradu dobre svetovalce, ki niso nujno zaposleni pri predsedniku, ker je treba seči čim širše.

Kaj bo z Drnovškovo ekipo?
In kam bodo šli Drnovškovi ljudje? Kot so iz urada predsednika republike sporočili za MMC, v uradu ostaja 30 ljudi. Štirje njegovi svetovalci, Ivo Vajgl, Magdalena Tovornik, Maks Lavrinc in Divna Potočar, izpolnjujejo pogoje za upokojitev. Funkcija bo prenehala tudi Metki Cerar in svetovalki Barbari Fakin. Svetovalka Kristina Plavšak bo postala vodja urada Sveta Evrope v Ljubljani, medtem ko se bo Iztok Simoniti zaposlil na zunanjem ministrstvu. Tiskovna predstavnica Jana Lutovac Lah bo službo poiskala drugje. Z Drnovškom odhajata tudi tajnica Jana Pogačnik in vodja kabineta Valentina Flander.

Svetovalca predsednika republike dr. Janeza Drnovška, ki ostajata v Uradu predsednika RS in imata tudi kot svetovalca status javnih uslužbencev, sta Marko Hartman in Irena Kolak, so nam še zaupali.

Sicer pa je urad predsednika Slovenije eden izmed manjših. V njem je trenutno zaposlenih 44 ljudi, medtem ko jih je v uradu hrvaškega predsednika, na primer, zaposlenih več kot 100.

Slavnostna seja v DZ-ju v soboto
V soboto zvečer bo v državnem zboru potekala slavnostna seja, na kateri bo Danilo Türk prisegel kot novi predsednik Slovenije. V nedeljo pa bo sledila predaja poslov na uradu predsednika republike na Erjavčevi ulici.

Kdo v Türkovem kabinetu?
Türk za MMC: Kabinet že izbran