O spremembah ustave je potreben temeljit razmislek, opozarja predsednik Türk. Foto: MMC RTV SLO
O spremembah ustave je potreben temeljit razmislek, opozarja predsednik Türk. Foto: MMC RTV SLO
Ustavno sodišče
Türk je opravil več posvetovanj z ustavnimi sodniki. Foto: MMC RTV SLO
Türk napoveduje ustavne spremembe

Glede pozornosti, ki jo je doživela njegova pobuda za ustavne spremembe, kaže, da je njegova vloga pri tem lahko koristna, meni Türk. Sicer pa predsednik zatrjuje, da so razlaga, razumevanje in vprašanja o spreminjanju ustave zanimive teme, vredne razprave. Dodal je, da je iniciativa, ki jo je predstavil v državnem zboru aprila lani, naletela na dober odmev, zato je v nadaljevanju tudi opravil neformalna posvetovanja z ustavnimi in drugimi strokovnjaki.

Kot je med drugim povedal, je lanskega aprila govoril o pomenu krepitve ustavno določenih institucij, zlasti ustavnega sodišča, nato se je posvetoval z ustavnimi sodniki in drugimi strokovnjaki, po nastopu nove vlade pa je vsebino posvetov predstavil premierju in pravosodnemu ministru ter se zavzel za to, da bi nova vlada dala formalno pobudo za ustavne spremembe.

Po njegovih besedah se je pobuda, ki jo je vlada sprejela, v zadnjih dneh in tednih tudi začela kristalizirati.

Pahor: Preudarnost je na mestu
Tudi premier Borut Pahor je že izrazil podporo iniciativi predsednika republike. Kot ugotavlja, je ustava živ organizem, ki mora prenesti potrebne spremembe, obenem pa je k takim pobudam po njegovih besedah treba pristopiti preudarno. Tako lahko predsednik po njegovi besedah v okviru svojih prostojnosti uskladi stališča, na koncu pa je seveda gospodar postopka državni zbor, je dodal.

"Janševih predlogov nisem posebej proučeval"
Pojasnil je še, da so se v zadnjih tednih pojavile še nekatere druge pobude, med njimi zamisel filozofa Tineta Hribarja o ustavi za 21. stoletje. O desetih predlogih ustavnih sprememb, ki jih je dal predsednik SDS-a Janez Janša, pa je dejal, da jih ocenjuje kot raznovrstne. Dodal pa je, da teh predlogov ni posebej preučeval, saj večinoma "niso na taki stopnji izdelanosti, artikulacije in obrazloženosti, da bi se lahko govorilo o preučevanju". Hribarjeva zamisel pa je po njegovih besedah "popolnoma drugačne narave", saj predlaga razmislek o ustavi "s stališča neke potrebe države o prihodnosti".

V Janševi pobudi Türk ne vidi konkurence, saj je Janša podal svoje predloge na drugih področjih.

Tudi sicer je predsednik republike za vse zamisli, ki se pojavljajo v zvezi s spremembo ustave, dejal, da si zaslužijo pozornost in razpravo, zato meni, da se vanjo lahko vključijo tako politične stranke kot stroka in civilna družba.

"Spremembe zahtevajo temeljit razmislek"
Sicer pa Danilo Türk meni, da moramo o morebitnih spremembah temeljito razmisliti, saj je ustava besedilo, v katerega se ne posega pogosto. Trenutno je po njegovih besedah le zamisel, ki zadeva pristojnost ustavnega sodišča, dovolj zrela, da bi lahko govorili o spremembah ustavnega besedila, vse preostale pa so po njegovem mnenju šele na začetku, je poročal Radio Slovenija.

E. S.

Türk napoveduje ustavne spremembe