Predsednik republike je poudaril, da je Slovenija zaradi nerešenega vprašanja dvojezičnih tabel razočarana in žalostna. Foto: EPA
Predsednik republike je poudaril, da je Slovenija zaradi nerešenega vprašanja dvojezičnih tabel razočarana in žalostna. Foto: EPA

in žalostna.

Predsednik republike je za avstrijski Die Presse izrazil prepričanje, da položaj na avstrijskem Koroškem anahronističen, rešitev za to pa po njegovem predstavlja dialog na podlagi evropskih vrednot.

"Evropa je danes odprta, pluralistična in večjezična," je dejal in dodal, da Slovenija zahteva le normalnost, kar je ljudem na avstrijskem Koroškem pripravljena pomagati pojasniti. Ob tem je poudaril tudi, da letos praznujemo 55. obletnico Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki je Avstrija ne uresničuje.

Na vprašanje, kaj lahko stori Slovenija, pa je dejal, da lahko Avstrijo opozori, da mora izpolniti svoj dolg. "Vprašanje je, ali v Avstriji obstaja dovolj politične volje," je še dejal Türk in izrazil upanje, da bi lahko tudi Slovenija prispevala k tvorjenju te volje.

"Politični sistem še vedno manj zrel kot v Nemčiji"
Predsednik republike se je dotaknil tudi nedavnega neuspelega predloga njegove ustavne obtožbe zaradi podelitve odlikovanja Tomažu Ertlu in ga označil za lahkomiselnega. Prepričan je, da je politični sistem Slovenije veliko bolj nezrel kot v uveljavljenih demokracijah, kot je na primer Nemčija, kjer se glede veliko vprašanj oblikuje nacionalni konsenz. V Sloveniji ta proces še poteka, je v pogovoru dejal Türk.