Na tiskovni konferenci pred svetovnim dnevom brez tobaka so poleg strokovnjakov IVZ-ja sodelovali predstavniki nekaterih nevladnih organizacij. Foto: RTV SLO
Na tiskovni konferenci pred svetovnim dnevom brez tobaka so poleg strokovnjakov IVZ-ja sodelovali predstavniki nekaterih nevladnih organizacij. Foto: RTV SLO
Andrej Bručan
Številni strokovnjaki na področju zdravstva poudarjajo, da je kajenje oblika zasvojenosti, zato je treba kadilcem ponuditi strokovno pomoč. Foto: RTV SLO
Pred svetovnim dnevom brez tobaka

V pismu so zapisali, da podpirajo prepoved kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih, prepoved prodaje tobačnih izdelkov mlajšim od 18 let in objavo telefonske številke za pomoč kadilcem na tobačnih izdelkih. Kljub vsemu pa se zavzemajo za nekoliko spremenjeno definicijo "zaprtega prostora", večji nadzor in tudi prepoved prodaje sladkarij, igrač ter drugih predmetov, ki imajo obliko tobačnih izdelkov.

Ob tem so predstavniki inštituta opozorili, da ne podpirajo uvedbe posebnih kadilskih kabin, ker izkušnje iz drugih držav kažejo, da se lastniki lokalov zelo redko odločajo zanje.

Po besedah Helene Koprivnikar izkušnje iz drugih držav potrjujejo, da v državah, ki so prepovedale kajenje v javnih prostorih, ni upadel obisk gostinskih lokalov.

Manj pasivnega kajenja, manj škodljivih učinkov
Nacionalni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije za tobak v Sloveniji Tomaž Čakš je za MMC povedal, da v državah, kjer upada delež kadilcev, upada tudi stopnja obolelosti za rakom, vendar gre za dolgoročne učinke.

Tako se v državah, ki so prepovedale kajenje v javnih prostorih, učinek še ne pozna, vendar pa empirični podatki kažejo, da obstaja statistična korelacija med upadom pasivnega kajenja in manjšo stopnjo obolelosti za rakom.

Čakš je sicer še dejal, da v državah, ki so prepovedale kajenje na javnih mestih, zaznavajo manj bolezni oči in manj draženja grla in dihal. Po raziskavah vsako leto zaradi pasivnega kajenja na svetu umre več kot 200.000 ljudi.

Bručan opozarja na pasivno kajenje
Znanstveni dokazi ne puščajo dvomov - prostori brez tobačnega dima so edina dokazana pot za ustrezno varovanje zdravja pred škodljivimi učinki pasivnega kajenja, je pred svetovnim dnevom brez tobaka sporočil minister za zdravje Andrej Bručan. V poslanici je sicer opozoril predvsem na probleme pasivnega kajenja in na kajenje med mladimi, ter spomnil, da prepoved kajenja podpira kar 88 odstotkov Evropejcev.

Slovenija se bo kmalu pridružila tistim evropskim državam, ki so že sprejele zakonodajo o prepovedi kajenja na javnih mestih, saj bodo poslanci obravnavali novelo že junija, je še sporočil.

C. R.

Pred svetovnim dnevom brez tobaka