Na odločitev sodišč o izplačilu premalo izplačanih plač čaka še 3.500 učiteljev. Foto: EPA
Na odločitev sodišč o izplačilu premalo izplačanih plač čaka še 3.500 učiteljev. Foto: EPA
Sviz
Sviz, ki ga vodi Branimir Štrukelj, je za tožbe porabil že okoli 150.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Govora je o novi sodbi, ki se nanaša na zahteve učiteljev za izplačilo premalo izplačanih plač. Spomniti velja, da je vrhovno sodišče pred dobrima dvema letoma v sodbi najprej pritrdilo učiteljem, saj je ugotovilo, da plače tistim z višjo izobrazbo niso bile ustrezno odmerjene in da so tako ti učitelji upravičeni do proračuna v višini petih odstotkov.

Štrukelj upa, da pritožbe ne bodo padale po tekočem traku
Prejšnji teden je iz istega sodišča prišla popolnoma drugačna sodba. "Ta sodba ne zanika, da so učitelji in učiteljice upravičeni do tega poračuna, ampak pravi, da jim ne pripada, ker se niso sproti pritoževali na določbe delodajalcu," pojasnjuje glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Branimir Štrukelj.

Ker se do zdaj na to ni sklicevalo še nobeno sodišče, bo Sviz zahteval ustavno presojo. "In naj ustavno sodišče za božjo voljo pove, kdaj vrhovno sodišče nima prav, kajti obakrat ne more imeti prav!" zahteva Štrukelj.

Na prvostopenjskih sodiščih na rešitev čaka še 3.500 pritožb učiteljev. Štrukelj zdaj upa, da jih sodišča ne bodo zavračala po tekočem traku.

Poravnave po oceni Zverovega ministrstva vredne 40 mio. evrov
Ocene, koliko naj bi bilo skupaj premalo izplačanih plač, so različne. Država je še pod ministrom za šolstvo Milanom Zverom ocenila, da naj bi šlo za znesek v vrednosti okoli 40 milijonov evrov, Štrukelj pa navaja, da gre v resnici za vsoto med 15 in 20 milijoni evrov. Poskus poravnave je stekel v madnatu prejšnje vlade, a je propadel, po zadnji sodbi vrhovnega sodišča pa ni več realen. Sviz je za odvetniške stroške pri vlaganju tožb do zdaj porabil že okoli 150.000 evrov.