DNS: Ujčičevo imenovanje je posmeh zavezam vlade. Foto: BoBo
DNS: Ujčičevo imenovanje je posmeh zavezam vlade. Foto: BoBo
Darko Štrajn
Darko Štrajn opozarja na Logarjevo imenovanje. Foto: BoBo
Nova vlada, nove menjave

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) navajajo, da je Ujčič prokurist in prek podjetja Komunikacija eden izmed solastnikov mariborske televizijske postaje RTS, ki svojim zaposlenim in pogodbenim sodelavcem že več mesecev ne plačuje plač in honorarjev.
Po navedbah DNS-ja so zaposleni in pogodbeni sodelavci RTS-ja še konec lanskega leta prejemali nadomestila dela plač za pomladanske mesece in to čeprav RTS kot regionalni program s statusom posebnega pomena od ministrstva letno prejema od 150.000 do 250.000 evrov subvencije.

DNS: Vlada nagrajuje plačilno nedisciplino
Ujčičevo imenovanje na tako pomembni položaj je po mnenju društva novinarjev v posmeh zavezam vlade o spoštovanju medijev in predvsem vsem ustvarjalcem RTS-a, ki so več mesecev zaman čakali ali še čakajo na plačilo za svoje delo.
Ob tem menijo, da se z imenovanjem Ujčiču odpira manevrski prostor pri zavlačevanju rešitve njihovega položaja glede na to, da je njegov največji upnik državni NKBM.
Takšno imenovanje je tudi sporočilo nove vlade, da z napovedmi o preganjanju plačilne nediscipline, ki se je močna razrasla tudi v medijih, ne misli resno, ampak jo celo nagrajuje.
Štrajn: Menjave kot slutnja prihodnjih prioritet
"Razrešitve dosedanjega direktorja urada vlade za komuniciranje, direktorja obveščevalno-varnostne službe in direktorja urada za verske skupnosti so zgovorna sporočila, ki utemeljujejo slutnjo za prihodnost, kaj bo tej vladi najbolj pomembno," je v sporočilu za javnost napisal predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn.
Zlasti se mu zdi sporno imenovanje Anžeta Logarja na mesto direktorja urada vlade za komuniciranje, za katerega pravi, da je "grobo in neposredno potvoril" sporočila 60 evropskim novinarjem v času slovenskega predsedovanja Evropskemu svetu. Zaradi tega se je takrat oglasila tudi Mednarodna zveza novinarjev in dejala, da je Slovenija padla na prvem testu iz predsedovanja EU-ju.

"Gospod Anže Logar je zdaj za omenjena dejanja celo nagrajen, kar pa zbuja dvom v obljubljeno transparentno delovanje vlade," še piše Štrajn.
Za Gorenaka menjave potrebne
Na kadrovske menjave se je danes ob primopredaji odzval tudi novi notranji minister Vinko Gorenak. Ocenil je, da so bile potrebne in je zanje na vladi glasoval tudi sam. Pojasnil je, da je direktorja urada vlade za komuniciranje do zdaj zamenjala večina vlad.

Nova vlada, nove menjave