Kot je razvidno iz razpisne dokumentacije, je predmet javnega naročila priprava okvirno 300 zahtevnih postopkov javnega naročanja blaga ali storitev. Foto: BoBo
Kot je razvidno iz razpisne dokumentacije, je predmet javnega naročila priprava okvirno 300 zahtevnih postopkov javnega naročanja blaga ali storitev. Foto: BoBo

Z njimi nameravajo skleniti okvirne sporazume, je razvidno iz objave na Portalu javnih naročil RS.

Izmed desetih-ju ponudnikov so v UKC Ljubljana izbrali podjetje Praetor, odvetniško družbo Potočnik in Prebil, Pravni inštitut Narus, odvetniško pisarno AZ odvetniki, podjetje JHP projektne rešitve, podjetje SL Consult ter Inštitut za javno-zasebno partnerstvo.

Letna ocenjena vrednost javnega naročila znaša 281.147 evrov brez DDV-ja, so pojasnili v UKC-ju Ljubljana.

Okvirni sporazum bodo z izbranimi sedmimi svetovalnimi podjetji sklenili za štiriletno obdobje. Pri tem bo realizacija okvirnega sporazuma povezana s potrebami UKC-ja Ljubljana in ni nujno, da bo tudi v celoti izvedena, so napovedali v kliničnem centru.

Priprava 300 postopkov javnega naročanja blaga ali storitev

Sorodna novica Zunanji svetovalci bodo v UKC-ju Ljubljana svetovali pri javnih naročilih. KPK opozarja na tveganja.

Kot je razvidno iz razpisne dokumentacije, je predmet javnega naročila priprava okvirno 300 zahtevnih postopkov javnega naročanja blaga ali storitev.

Na vprašanje, zakaj so se odločili za zunanje svetovanje pri javnem naročanju, so odgovorili, da predhodno izvedene revizije poslovanja področja nabave izkazujejo, da nabava UKC-ja Ljubljana v preučevanem večletnem obdobju ni izvajala zadostnega števila javnih naročil na letni ravni za doseganje ustrezne pokritosti z javnimi naročili. Posledično je bil večji tudi obseg evidenčnih naročil.

Skladno z navedenim in priporočili revizijske hiše Ernst & Young je kot kratkoročni ukrep za odpravo tveganj v poslovanju predlagano zunanje izvajanje svetovanja pri obravnavi javnih naročil, kar je potrdil tudi svet zavoda, so pojasnili v ljubljanskem kliničnem centru.

Dolgoročno pa je cilj UKC-ja kadrovska popolnitev nabavnega področja v tolikšni meri, da bodo lahko z lastnimi zaposlenimi izvajali javna naročila v skladu z letnim načrtom nabav.

V UKC-ja Ljubljana so javno naročilo za storitve svetovanja na področju javnega naročanja na portalu javnih naročil objavili 23. aprila, rok za prejem ponudb pa je bil 24. maj ob 9. uri.

Portal Preiskovalno je sicer konec junija poročal, da naj bi službe za nabavo UKC-ja Ljubljana zapustilo 20 zaposlenih. Med njimi naj bi bilo največ strokovnih sodelavcev za javna naročila, tudi zaposleni, ki jim je klinični center plačal draga izobraževanja.

UKC Ljubljana o zaposlovanju na področju nabave

V UKC-ju Ljubljana so poudarili, da so od leta 2019 do 2023 na področju nabave našteli skupno osem prihodov več kot odhodov, vključno z upokojitvami in izteki zaposlitev za določen čas. Letos med 1. januarjem in 3. julijem pa so našteli osem odhodov in šest prihodov.

Ob informacijah, da bo pomemben del nalog pri izvedbi večjega števila javnih naročil v največjem javnem zdravstvenem zavodu v državi prenesen na zunanje izvajalce, je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prejšnji teden znova opozorila na korupcijska tveganja, ki se pojavljajo ob takšnem pristopu.

Iz kliničnega centra so po opozorilih KPK-ja sporočili, da se z njimi strinjajo. Kot so dodali, podpirajo rešitve, ki bodo zmanjšale koruptivna tveganja, tudi ustanovitev državne javne naročniške službe. Poudarili so, da so se že pred pripravo javnega razpisa za storitve svetovanja na področju javnega naročanja posvetovali s KPK-jem.