Celotna nabava UKC-ja Ljubljana je lani znašala 340 milijonov evrov. Foto: BoBo
Celotna nabava UKC-ja Ljubljana je lani znašala 340 milijonov evrov. Foto: BoBo

Dve odvetniški družbi, zasebni pravni inštitut, tri projektno-svetovalna podjetja in inštitut za javno-zasebno partnerstvo so bili izbrani na javnem naročilu ljubljanskega kliničnega centra s konca aprila letos. Tako namreč izhaja iz odločitve o oddaji naročila, ki pa še ni pravnomočna.

Izbrani zasebniki bodo v prihodnjih štirih letih za približno 1,4 milijona evrov predvsem pravno pomagali kadrovsko zdesetkani nabavni službi naše največje bolnišnice, katere celotna nabava je lani znašala približno 340 milijonov evrov.

KPK opozarja na mogoča tveganja

Medtem protikorupcijska komisija opozarja na mogoča tveganja, ki jih tak prenos javne službe na zasebnike lahko prinese – možnost uhajanja informacij, preferiranje določenega ponudnika.

"Lahko so prisotni potem pri svetovanju pri posameznih javnih naročilih, lahko pri več javnih naročilih, lahko zastopajo neizbrane ponudnike v pritožbenih postopkih, pojavljajo se tudi v postopkih, kjer zastopajo bodisi naročnika ali potem mogoče ponudnika glede na preostale državne organe," opozarja vodja službe za operativo KPK-ja Katja Mihelič Sušnik.

V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani danes za izjavo niso bili na voljo. V pisnem sporočilu pa so pojasnili, da so se pri razpisu za zunanje svetovanje na področju javnega naročanja posvetovali s protikorupcijsko komisijo in vanj vključili vse potrebne varovalke.

Na KPK-ju pravijo, da gre za sistemsko težavo. Ministrstvu za zdravje so zato poslali že več priporočil. Z ministrstva pa odgovarjajo, da so prav zaradi zavedanja pomena integritete na pristojnem uradu organizirali strokovno izobraževanje.

Sedem zunanjih svetovalcev bo UKC-ju Ljubljana svetovalo pri javnih naročilih