Jože Šušmelj. Foto: BoBo
Jože Šušmelj. Foto: BoBo

Jože Šušmelj je po poročanju Primorskega dnevnika umrl v noči na soboto.

Rodil se je leta 1938 v Voglarjih v novogoriški občini. Diplomiral je iz sociologije na ljubljanski univerzi. Kot svež sociolog je v Novi Gorici ustanovil prvi Center za sociološke raziskave, nato pa v svoji bogati karieri opravljal kopico pomembnih nalog, povezanih s primorskim območjem.

Intervju z Jožetom Šušmeljem iz leta 2019 o priključitvi Primorske po 2. svetovni vojni in osamosvajanju Slovenije desetletja pozneje: "Pot do priključitve Primorske so spremljali številni dramatični dogodki"

V Novi Gorici je županoval dva mandata, bil je podpredsednik slovenske skupščine in vodja delegatov iz Slovenije v zveznem zboru Jugoslavije. Jeseni 1990 je postal jugoslovanski generalni konzul v Trstu in ob osamosvojitvi Slovenije sodeloval pri vzpostavljanju slovenskega konzulata v Trstu.

Pozneje deloval na rimskem slovenskem veleposlaništvu, slovenskem zunanjem ministrstvu in sodeloval pri več komisijah, ki so razreševale odprta vprašanja med slovensko in italijansko državo. Šušmelj je bil namreč dolgoletni član in predsednik slovenskega dela Stalne slovensko-italijanske komisije za uresničevanje določil Videmskega sporazuma in od 1997 več kot štiri leta pooblaščeni minister na slovenskem veleposlaništvu v Rimu, v času, ko je italijanski parlament sprejemal zakon o zaščiti slovenske manjšine v Italiji. Med letoma 2004 in 2008 je bil slovenski generalni konzul v Trstu.

Prizadeval si je za čezmejno povezovanje in za položaj slovenske manjšine v Italiji. Napisal je več knjig, v katerih osvetljuje ključne dogodke in ozadje priključevanja Primorske ter graditve odnosov s sosednjo državo.

Jože Šušmelj, dokumentarni film
Jože Šušmelj

Poslovil se je tik pred povezovanjem Nove Gorice in Gorice v evropski prestolnici kulture

Njegovo povezovalno vlogo je poudaril tudi premier Robert Golob, ki je na družbenem omrežju X zapisal, da je bil Šušmelj vse življenje povezan s sodelovanjem ob meji. Posebej pomemben je bil njegov prispevek pri zaščitnem zakonu za slovensko manjšino v Italiji.

Golob je ob tem še dejal, da se je Šušmelj poslovil tik pred uresničenjem njegovih dolgoletnih želja o povezanosti Nove Gorice in Gorice in začetkom Evropske prestolnice kulture 2025.

70 let Nove Gorice: Jože Šušmelj
Jože Šušmelj