Dr. Borut Bohte. Foto: Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani
Dr. Borut Bohte. Foto: Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani

Bohte se je rodil 20. oktobra 1932 v Ljubljani. Na pravni fakulteti je diplomiral leta 1956 in za delo Oblast države v obalnem morju prejel študentsko Prešernovo nagrado. Doktoriral je leta 1965 z disertacijo Pravna narava nadzračnega prostora – mednarodnopravni temelj za miroljubno raziskovanje in uporabo nadzračnega prostora.

Izpopolnjeval se je tudi v tujini, nato pa je bil vrsto let docent in profesor na pravni fakulteti. Vmes jo je v dveh obdobjih za nekaj let zapustil, saj je med letoma 1980 in 1983 prevzel mesto vodje službe za pravo okolja pri Programu Združenih narodov za okolje (UNEP) v Nairobiju v Keniji, med letoma 1989 in 1991 pa je služboval kot jugoslovanski veleposlanik v Haagu na Nizozemskem.

V letih 1984–1989 je bil glavni pravni svetovalec z rangom veleposlanika v takratnem Zveznem sekretariatu za zunanje zadeve v Beogradu, a je kljub temu po en dan na teden predaval v Ljubljani.

Mednarodno pravo je poučeval še na fakulteti za družbene vede in visoki policijsko-varnostni šoli. Nekaj časa je bil tudi član odbora Generalne skupščine ZN-a za ugotavljanje izraelskih kršitev humanitarnega prava na palestinskih zasedenih ozemljih in njegov predsednik.

Po osamosvojitvi Slovenije je bil dolgoletni član diplomatske komisije za določitev in označitev državne meje s Hrvaško ter član komisije za pogajanja z Italijo. V pogajanjih s Hrvaško je vodil slovenski del skupine ekspertov za mednarodnopravna vprašanja.