Če bo predlagana zamrznitev pokojnin ob proračunu za prihodnji dve leti sprejeta, v Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije napovedujejo množične proteste. Foto: BoBo
Če bo predlagana zamrznitev pokojnin ob proračunu za prihodnji dve leti sprejeta, v Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije napovedujejo množične proteste. Foto: BoBo
Karl Erjavec
V ZSUS-u so precej kritični do predsednika stranke upokojencev DeSUS Karla Erjavca. Foto: BoBo

Predsednik zveze Slavko Kmetič je na novinarski konferenci opozoril, da je javnost v zadnjem času priča lažem, zavajanju ter manipulacijam glede položaja upokojencev in njihovih pokojnin.

"Bili smo šokirani, ko smo izvedeli, da so se na vladi pogovarjali o znižanju pokojnin, kar so potem zanikali," je ogorčeno dejal in dodal, da so bili v enem tednu priča petim različnim izjavam predstavnikov vlade, "kot da bi šlo za pet različnih vlad".

Erjavec "pridobiva glasove upokojencev, potem pa zanje nič ne naredi"
Svojo kritično ost je Kmetič naperil predvsem proti prvaku DeSUS-a Karlu Erjavcu, ki ga je označil za "lažnivega manipulanta", ki pridobiva glasove upokojencev, potem pa zanje nič ne naredi.

Ob tem je spomnil na vlado Janeza Janše, ki je za to leto predvidela 50 milijonov evrov za usklajevanje pokojnin. Ko pa je Janševa vlada padla, je bil Erjavec "modro tiho", je poudaril Kmetič in dodal, da v tem letu razen v februarju "za nekaj centov" ni bilo nobenih usklajevanj.

Erjavcu tudi očita, da govori, da rešuje slovenske pokojnine in upokojence, kar pa po njegovem mnenju ne drži. Prav tako označuje kot laž navedbe, da hoče pokojnine zmanjšati EU. "Pokojnine so pogodbena oz. zajamčena ustavna kategorija, in ne socialna," je jasen Kmetič. To je ponazoril s primerom Grčije, ki kljub bankrotu ni niti zmanjšala niti zamrznila pokojnin, kot je to storila Slovenija v času Pahorjeve vlade.

Krizni davek "v zameno" za pokojnine
A Kmetiču se zdi še huje, da predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, ko nastopa v vlogi zaščitnika upokojencev, predlaga uvedbo kriznega davka v zameno, da se ne zmanjšajo pokojnine. "Pri tem se človek sprašuje, ali je ta Slovenija dejansko narobe svet," poudarja Kmetič.

Da so slovenski upokojenci razdrobljeni in nimajo podpore, je opozoril tudi Lojze Letnar iz Zveze sindikatov prometa in zvez. Kot je dejal, je njihov sindikat nastal prav zaradi "DeSUS-ovega slabega branjenja upokojencev, raznih upokojenskih sindikatov v okviru zvez in upokojenskih društev."

V ZSUS-u zato predlagajo predsedniku Borutu Pahorju in premierki Alenki Bratušek, da skličeta nacionalni organ, kjer naj bi odpirali prava vprašanja, iskali prave odgovore in rešitve - želijo si namreč takšno vlado, ki bo delala "v korist upokojencev, in ne za davčne oaze".