Sorodna novica Upravno sodišče zadržalo predčasno razrešitev treh nadzornikov RTV Slovenija

To pomeni, da se v Nadzorni svet RTV Slovenija vračajo trije prejšnji nadzorniki, in sicer Irena Ostrouška, Petra Majer in Matjaž Medved.

Novi nadzorniki, ki jih je vlada imenovala aprila, pa imajo možnost pritožbe na odločitev sodišča. Gre za Boruta Rončeviča, Antona Tomažiča in Draga Zadergala.

Upravno sodišče je namreč že konec julija z začasno odredbo zadržalo sklep vlade, s katerim je 16. aprila predčasno razrešila nadzornike RTV Slovenija, Medveda, Ostrouško in Majerjevo, za preostanek mandata pa imenovala Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala.

Na upravno sodišče se je obrnil razrešeni nadzornik Medved, ki je sodišču predlagal, naj odpravi vladni sklep o razrešitvi in imenovanju nadomestnih nadzornikov RTV Slovenija in naj prepove vladi nadaljnje poseganje v mandate članov nadzornega sveta.

A je nato vrhovno sodišče sredi septembra razveljavilo odločitev upravnega sodišča. Po presoji vrhovnih sodnikov se je upravno sodišče pri odločanju oprlo na neustrezno pravno podlago. Zato so mu naložili, naj ponovi postopek, pri tem pa tožniku omogoči, da lahko znova oblikuje ustrezen predlog za izdajo začasne odredbe. Drugim strankam pa, da se do morebitnega predloga opredelijo, preden bo o njem odločeno.

Vrhovno sodišče je še poudarilo, da je na podlagi zakona o RTV Slovenija vzpostavljeno posebno pravno varstvo nadzornikov, da drugi organi v njihov položaj ne bi posegali mimo razlogov, določenih z zakonom.