Arbitražni sporazum, ki ga bosta kot kaže v sredo podpisala tako Pahor kot Kosorjeva, je razburjal javnosti obeh držav, tudi hrvaških in slovenskih škofov. Foto: RTV SLO/Mišo Čadež
Arbitražni sporazum, ki ga bosta kot kaže v sredo podpisala tako Pahor kot Kosorjeva, je razburjal javnosti obeh držav, tudi hrvaških in slovenskih škofov. Foto: RTV SLO/Mišo Čadež
Uran poudarja pomen načela pravičnosti

Slovenski škofje so se v ponedeljek odzvali na izjavo komisije Iustitia et pax pri Hrvaški škofovski konferenci, v kateri ta Slovenijo obtožuje ozemeljskih apetitov po hrvaškem ozemlju in za osnovno načelo za reševanje mejnega spora med državama postavlja načelo prava.

Slovenija: Pravičnost nad legalnostjo
Vodja Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci nadškof Anton Stres je v odzivu obžaloval, da je bilo sporočilo hrvaške komisije objavljeno. Poudaril je veljavo načela pravičnosti, ki je nad "črko zakona" in se pri tem skliceval na govor papeža Benedikta XVI., ki je v govoru v OZN-u aprila 2008 opozoril na spornost "prevlade legalnosti nad pravičnostjo".

Stres sicer meni, da neposredno vključevanje v reševanje spora in zavzemanje konkretnih stališč do tega, kje in kako naj bi bila določena meja med državama, ni v pristojnosti komisij pri škofovskih konferencah držav.

Nadškof in metropolit Alojz Uran je izjavo hrvaških škofov komentiral ob robu predstavitve nove knjige Med sodbo sodišča in sodbo vesti, v kateri so zajeti dokumenti sodnega procesa proti škofu Gregoriju Rožmanu. Preberite tukaj.

Hrvaška Cerkev pripravljena žrtvovati tudi vstop v EU
Kot je znano, je hrvaška komisija ostro odreagirala na objavo arbitražnega sporazuma in v izjavi med drugim zapisala, da naj se Hrvaška niti za ceno blokade ali ceno vstopa v Evropsko unijo, ne odloči za podpis arbitražnega sporazuma. Izrazila je zaskrbljenost za mir in dobrososedske odnose med državama.

Hrvaška bi se morala bolj učinkovito in energično zoperstaviti nepoštenim slovenskim prizadevanjem, ki ogrožajo tako pravico kot mir in hkrati prispevajo k destablizaciji evropskega jugovzhoda, so zapisali hrvaški škofje.

Stres za pravično mejo
Nadškof Stres pa je po drugi strani izrazil pričakovanje in zahtevo, naj bo meddržavna meja pravična in naj v prihodnosti ne bo več povod za medsebojne spore, temveč osnova za nadaljnjo krepitev prijateljskega sožitja, sodelovanja in sosedstva.

Uran poudarja pomen načela pravičnosti