V sklopu obiska sta se predsednika državnih zborov v Monoštru udeležila spominske slovesnosti ob 30. obletnici podpisa sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne manjšine na Madžarskem in madžarske narodne skupnosti v Sloveniji, v Lendavi pa sta prisostvovala podpisu osveženega sporazuma o sodelovanju iz leta 2012 med krovnimi organizacijami madžarske skupnosti v Prekmurju in slovenske v Porabju.

V govoru, ki ga je imela v Monoštru, se je Urška Klakočar Zupančič zahvalila predstavnikom obeh skupnosti za njihovo predanost pri ohranjanju kulture in jezika ter pri krepitvi narodne zavesti in spodbujanju gospodarskega razvoja. Ob tem je poudarila pomen ohranjanja dobre prakse na področju varstva manjšinskih pravic in skrbi za manjšini.

Dvostranski sporazum, ki sta ga Slovenija in Madžarska podpisali leta 1992 v Ljubljani, je po njenih besedah ključen za urejanje in povezovanje narodnih skupnosti. Izrazila je prepričanje, da si bosta Slovenija in Madžarska še naprej prizadevali za napredek in razvoj obeh skupnosti ter vzorno izvajali sporazum. Kot je še dejala, se obe skupnosti zavedata, da je njun napredek mogoč le ob sožitju in sodelovanju med seboj ter z obema večinskima narodoma.

Köver je med obiskom dejal, da je "skupna zgodba o uspehu" – kako državi zagotavljata pravice manjšinam – lahko zgled za institucije EU-ja in ves svet. Po njegovih besedah je omenjeni sporazum učinkovito sredstvo za krepitev etničnega miru, nacionalne pravičnosti in politične stabilnosti, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Dvostranski sporazum je v marsičem prehitel svoj čas in bi lahko služil kot model za razvoj režima za zaščito manjšin na ravni EU-ja, ki si ga skoraj 50 milijonov volivcev z manjšinskim statusom v bloku želi že leta, je še dejal predsednik madžarskega parlamenta.

Klakočar Zupančič je končala s poudarkom, da je sporazum, ki ga zaznamujemo danes, dokument, katerega vsebina bo vedno aktualna. Izrazila je prepričanje, da je zagotavljanje pravnega varstva in ohranjanje ter razvijanje narodne identitete obeh skupnosti med glavnimi prioritetami obeh držav, tako zdaj kot v prihodnosti. Poudarila je, da so predstavniki obeh narodnih skupnosti simbol sodelovanja in spoštovanja med sosednjima državama.