Foto: BoBo
Foto: BoBo

Eden izmed vladnih ukrepov za ustavitev epidemije novega koronavirusa v spomladanskem času je bila ureditev posebnega nakupovalnega časa za starejše od 65 let, ki so lahko nakupovali v živilskih trgovinah le med 8. in 10. uro ter v zadnji uri obratovalnega časa trgovine.

Pobudnika Jože in Nina Vidic sta trdila, da je bila takšna ureditev do starejših oseb diskriminatorna. Oba delata kot sodnika in sta s potrdilom okrožnega oz. višjega sodišča v Mariboru izkazovala, da v času, ki jima je bil odrejen za nakup živil, v trgovine nista mogla, ker sta bila v službi.

Ustavno sodišče se vsebine odloka ni lotilo, ker je ocenilo, da pobudnika nista dokazala pravnega interesa. Pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti lahko namreč da, kdor izkaže svoj pravni interes, ta pa je podan, če predpis ali splošni akt, izdan za izvrševanje javnih pooblastil, katerega oceno pobudnik predlaga, neposredno posega v njegove pravice, pravne interese oziroma v njegov pravni položaj, so v odločitvi zapisali sodniki.

Pobuda mora zato vsebovati podatke, iz katerih je razvidno, da izpodbijani predpis neposredno posega v pobudnikove pravice, pravne interese oziroma v njegov pravni položaj. Pobudnik mora predložiti tudi ustrezne listine, na katere se sklicuje za utemeljitev svojega pravnega interesa.

"Pobudnika sicer zatrjujeta, da sta starejša od 65 let, vendar tega ne izkažeta. Pobudi namreč niso priložene listine, iz katerih bi izhajalo, da sta starejša od 65 let," je sklenilo ustavno sodišče.

Zato nista izkazala, da izpodbijane določbe odloka neposredno posegajo v njune pravice, pravne interese oziroma v njun pravni položaj.

Odločitev pet proti štiri

Ustavno sodišče je s petimi glasovi proti štirim njuno pobudo zavrglo. Ustavna sodnica Špelca Mežnar je v ločenem mnenju zapisala: "Sodniki odločajo o življenjsko usodnih vprašanjih. Razsojajo o odvzemih otrok, o prisilnih hospitalizacijah, o krivdi in kazni za storjena kazniva dejanja. Kako lahko od kogar koli v tej državi pričakujemo, da spoštuje in zaupa sodstvu, če ustavno sodišče sodnikom ne verjame niti tega, da o svoji starosti govorijo resnico?"

Odlok je sicer v izpodbijanem delu, da lahko starejši od 65 let nakupujejo samo v predvidenem času, prenehal veljati 29. aprila letos.