Foto:
Foto:
Minister za delo Vlado Dimovski se je zavzel za Alpinine delavce.

Tako je po sestanku z upravo povedal minister za delo Vlado Dimovski. Do 15. novembra bodo oblikovali program kadrovskega prestrukturiranja, ki bo omogočil ohranitev delovnih mest na obeh lokacijah.

V družbi so se odločili, da ob rešitvah, ki jih ponuja program aktivne politike zaposlovanja, zaženejo še en proizvodni cikel, kar pomeni, da bodo ljudje zaposlitev obdržali še vsaj eno leto, pa je povedal predsednik Alpinine uprave Martin Kopač.

Dimovski: Iskati dolgoročne rešitve
Kot je poudaril minister, gre za iskanje dolgoročnih rešitev s ciljem ohranitve delovnih mest. Program prestrukturiranja bo lahko ponudil kombinacijo ukrepov, ki so določeni v programu aktivne politike zaposlovanja oz. programu za tekstilno in usnjarsko industrijo. Rešitve pa bodo šle tudi v smeri iskanja novih proizvodnih programov in iskanja morebitnih novih delodajalcev.

Alpina je zaprtje obratov in odpuščanje načrtovala zaradi vse hujšega pritiska poceni delovne sile z vzhoda. Obrata naj bi zaprli do konca marca 2004, izpad proizvodnje pa nadomestili v Romuniji in na Kitajskem. Kmalu po teh napovedih je minister za delo sklical sestanek spredstavniki podjetja, lokalnih skupnosti in sindikatov, na katerem so se dogovorili, da bodo za usodo 227 delavcev skušali najti rešitev.