Vsakemu šestemu gostinskemu lokalu naj bi zaradi protitobačne novele promet upadel za več kot polovico. Foto: EPA
Vsakemu šestemu gostinskemu lokalu naj bi zaradi protitobačne novele promet upadel za več kot polovico. Foto: EPA

Po tako kratkem času ni možno verodostojno ugotavljati pozitivnih zdravstvenih učinkov zakona. Ob tem pa je potrebno povedati, da se nam zahvaljuje s pismi podpore vrsta ljudi, da lahko po novem delajo v nezakajenem okolju.

Ministrstvo za zdravje v odgovoru na vprašanje MMC-ja o dozdajšnjih učinkih zakona
Tobak se po Evropi in drugod vse bolj umika v odprte prostore. Foto: EPA
Zofija Mazej Kukovič
Tudi ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič za zdaj ostaja neomajna. MZ je pred dnevi sporočil, da zakon še vedno uživa večinsko javno podporo. Foto: RTV SLO

Predstavnica Združenja ponudnikov gostinskih storitev Esmeralda Canjuga Vidmar je za MMC dejala, da seznam v nepokorščini sodelujočih lokalov iz razumljivih razlogov ne bo objavljen, oblikovan pa bo tudi solidarnostni sklad za poplačilo morebitnih kazni, ki bi lahko sledile zavestnim kršitvam.

Združenje tako izvaja državljansko nepokorščino zaradi nezadovoljstva z določili pred kratkim sprejetih sprememb in dopolnil zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Zakon je po prepričanju članov združenja neživljenjski, na kar kaže tudi upad prometa.

Zakon predpisuje globo od 400 do 1.000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe, ki prekrši določila zakona, in globo od 800 do 4.000 evrov za samostojne podjetnike posameznike. Za posameznika, ki kadi v javnem ali delovnem prostoru, kjer je kajenje prepovedano, je predpisana globa 125 evrov.

OZS: Pogovori z ministrstvom potekajo
Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri obrtni zbornici Matjaž Mate je v pogovoru za MMC povedal, da naj bi zakon prizadel predvsem manjše obrate in tiste na podeželju, ki si želijo, da bi lahko naravo svojega lokala (kadilski ali nekadilski) izbirali sami. Po njegovih besedah pa je nekaj več razumevanja med lastniki in upravljalci lokalov, ki strežejo pretežno hrano.

"Ne želim, da me naši člani pošiljajo v boj kot vojaka brez nabojev," je dejal in pozval člane sekcije, da v kar največjem številu posredujejo anketne podatke o prometu v lanskem in v letošnjem letu, kot je bilo dogovorjeno na četrtkovem posvetu članov sekcije. Le tako bo mogoče z ministrstvom za zdravje vzpostaviti dialog, ki bo temeljil na številkah in argumentirani razpravi, je še povedal.

Mate dodaja, da so v preteklih dneh že tekli pogovori s predstavniki ministrstva, a je zanje, kot je dejal, zadeva končana, saj je bil zakon potrjen in sprejet. MZ pa lahko samostojno spreminja le pravilnik o pogojih za kadilnice, ki naj bi bil nekoliko bolj prilagodljiv (npr. da gostje v kadilnico lahko vzamejo lastno pijačo). Prav zato predsednik sekcije pri OZS-ju poudarja, da se bodo prizadevanja za morebitne spremembe zakonodaje lahko izvedle le s pomočjo relevantnih podatkov, saj lahko ministrstvo predlog sprememb v potrditev DZ-ju pošlje le na podlagi utemeljene razprave.

Gostinci: Zakon je treba prilagoditi
Sekcija gostincev se je pri sprejemanju novega tobačnega zakona zavzemala predvsem za to, da se uvede najmanj enoletno prehodno obdobje pri uvedbi zakona, da se dovoli gostom, da si lahko sami prinesejo pijačo v kadilnico, kar trenutno ni dovoljeno, in da se iz novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov črta določilo, da morajo spoštovanje prepovedi kajenja zagotoviti lastniki, najemniki ali upravitelji prostorov, vendar te pripombe na koncu niso bile upoštevane.

Stališče ministrstva za zdravje ob napovedanem sobotnem bojkotu
Ministrstvo za zdravje se je v tem tednu pogovarjalo tako s predstavniki Združenja ponudnikov gostinskih storitev kot s predstavniki Obrtne zbornice. V razgovorih so predvsem pojasnjevali osnovni cilj zakona, ki ne dopušča možnosti kadilskih lokalov. Dogovorili so se tudi, da jim obe instituciji posredujeta ustrezne preverljive podatke o upadu prometa in zapiranju lokalov.

Za dokončno oceno, kaj se na tem področju dogaja, je po izkušnjah drugih držav nekoliko prezgodaj. V državah, kjer se je takšna zakonodaja že uveljavila, so izkušnje pozitivne, pa tudi tam, kjer so v prvih mesecih beležili manjši upad prometa, že po nekaj mesecih poročajo, da prepoved kajenja v restavracijah in barih ni imela večjega vpliva na prihodke ali zaposlovanje v tej panogi. Če bo v Sloveniji ugotovljeno drugačno stanje, se bomo morali vprašati, zakaj smo tako drugačni, navajajo na ministrstvu.

Imate o tem mnenje, fotografijo ali videoposnetek? Objavite ga.

Po tako kratkem času ni možno verodostojno ugotavljati pozitivnih zdravstvenih učinkov zakona. Ob tem pa je potrebno povedati, da se nam zahvaljuje s pismi podpore vrsta ljudi, da lahko po novem delajo v nezakajenem okolju.

Ministrstvo za zdravje v odgovoru na vprašanje MMC-ja o dozdajšnjih učinkih zakona