Poslanci so ministrom postavili okrog 30 vprašanj. Foto: RTV Slo
Poslanci so ministrom postavili okrog 30 vprašanj. Foto: RTV Slo
Sašo Peče z odgovorom ministra Bajuka ni bil zadovoljen. Foto: RTV Slo
Marko Pavliha
Kdaj konec zastojev na avtocesti čez Trojane? Foto: RTV Slo
Razprava o dnevnem redu je bila vroča. Foto: RTV Slo

Poslanca Socialnih demokratov Dušana Kumerja je zanimalo, kakšni so motivi za napovedano reorganizacijo policije, ki je po njegovem velik korak nazaj za demokracijo.

Po besedah notranjega ministra Dragutina Mateja ministrstvo ne želi posegati v samostojnost policije, zato tudi ne bo ukinjen noben organ v sestavi. S spremembami zakona o policiji se ukvarjata dve posebni delovni skupini, ki pa še nista končali dela. Mate je poudaril še, da spremembe ne bodo pomenile pohoda znotraj ministrstva za prevzem nadzora nad policijo.

Kdaj privatizacija NKBM-ja?
Saša Pečeta iz Slovenske nacionalne stranke je zanimalo, kdaj bodo državljani dobili poplačano soudeležbo pri privatizaciji Nove kreditne banke Maribor (NKBM).

Finančni minister Andrej Bajuk mu je odgovoril, da se bo vlada držala predvolilnih obljub in koalicijske pogodbe, tako da bo umik države iz gospodarstva izvedla preudarno in pregledno. Naš namen je na podlagi sedanjega NKBM-ja ustvariti t. i. drugi steber, ki bo dosegel integracijo poštne banke, mariborske banke in tudi zavarovalnic, je še povedal Bajuk.

Kdaj konec zastojev na Trojanah?
Kdaj bodo odpravljeni stalni prometni zastoji na izvozu z avtocestnega odseka Vransko-Trojane, je zanimalo poslanca Marka Pavliha iz LDS-a. Prometni minister Janez Božič je povedal, da bo večina težav na tem odseku rešena avgusta, ko bo predvidoma dokončan zadnji odsek avtoceste prek Trojan.

Širca: Menjave v kulturi
Majda Širca (LDS) je vprašala, zakaj je kulturno ministrstvo predlagalo predčasno rezrešitev direktorja Arhiva Republike Slovenije Dragana Matiča. Minister Vasko Simoniti je odgovoril, da se Matičevo vodenje arhiva ni skladalo s politiko varstva arhivskega gradiva, ki jo imajo na ministrstvu, poleg tega pa naj Matič naj ne bi imel dovolj vodstvenih izkušenj v državnem upravnem organu. Širčeva je ob tem opozorila, da so se kadrovske zamenjave začele tudi v kulturi.

Jerovšek za prepoved učbenikov
Koalicijski poslanec Jožef Jerovšek (SDS) je ministru za šolstvo Milanu Zveru svetoval, naj po osnovnih šolah pošlje vsaj okrožnico, da se ne bi pri pouku zgodovine uporabljali učbeniki, kjer je organizacija TIGR imenovana teroristična organizacija. Šolski minister je sicer zavrnil, da bi bil za konkretne ocene učbenikov pristojen sam, obljubil pa je sistemske rešitve pri selekciji učbenikov.

Nepopolna zasedba
Predsednik vlade Janez Janša se seje ni udeležil zaradi vrha Sveta Evrope v Varšavi, zato bo poslancem odgovarjal v sredo. Na seji je manjkal tudi minister za zdravje Andrej Bručan, zato so brez odgovora ostali tudi poslanci, ki so jih zanimale spremembe v zdravstvenem sistemu. Manjkal je še zunanji minister Dimitrij Rupel, ki bo na vprašanje, ali je zunanje ministrstvo storilo vse za rešitev zapleta na Muri, odgovoril prihodnjič.

Zapleti pri dnevnem redu
Pred začetkom vprašanj so poslanci razpravljali o predlaganem dnevnem redu, ki obsega 14 točk. Nastal je manjši zaplet, ki ga je povzročilo vprašanje, povezano z odločanjem o postopkih sprejemanja novel t. i. vojnih zakonov, vendar so ga sprejeli brez sprememb.

DZ bo v torek po skrajšanem postopku obravnaval spremembe zakona o osnovni šoli, v sredo pa davčni kompromis med vlado in študenti ter povišanje plač v javnem sektorju za dva odstotka. Takrat naj bi glasovali tudi o predlogu pristojne komisije, da naj parlament ne da soglasja za ponovno imenovanje Aleksa Štakula za generalnega direktorja RTV Slovenija.