Novinarji ne želijo novega podržavljanja javne televizije. Foto: RTV Slo
Novinarji ne želijo novega podržavljanja javne televizije. Foto: RTV Slo
Gregor Repovž
Novinarji so mnenja, da oblast ne sme odločato o tem, kaj je informacija in kaj ne. Foto: RTV Slo

Predsednik DNS-ja Gregor Repovž je dejal, da želijo s tem zakonodajni veji oblasti pokazati nekatere sporne točke predloga in primerjavo ureditve v drugih evropskih državah.

Opozoril je tudi na to, da podobni zakoni v drugih evropskih državah poznajo veliko varovalk, ki preprečujejo politizacijo javne televizije, vladni predlog pa ne upošteva nobene.

Glede parlamentarnega televizijskega kanala so mnenja, da oblast ne more in ne sme določati, kaj je pomembna informacija in kaj ne.

Zakon je bil na prvi obravnavi potrjen, pred drugo, ki bo v četrtek, pa je v DZ-ju napovedana javna predstavitev mnenj in stališč.

Predlog zakona je pripravilo kulturno ministrstvo, novinarji pa so mu očitali, da pri pripravi ni sodelovala strokovna javnost. Nekateri menijo, da zakon znova podržavlja javno televizijo.

Kučan v bran vzel Kocijančiča
Nekdanji predsednik republike Milan Kučan pa je poslal pismo predsedniku Evropskega novinarskega združenja Arneju Königu. V njem je zavrnil trditve ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki je predsednika sveta RTV Janeza Kocijančiča označil kot predsednika nekdanje totalitarne politične stranke, nosilca najvišjih političnih funkcij v nekdanjem totalitarnem komunističnem režimu in zagovornika oborožene represije v obračunu s študentskimi demonstracijami.