V okviru tega v novelo prenašajo tudi rešitve, ki so bile vključene v zakon o obnovi. Novela bo v javni razpravi do 1. avgusta.

Kot je danes objavilo ministrstvo, so med ključnimi cilji novele zakona učinkovitejša ureditev načina pridobivanja mnenj mnenjedajalcev pri izdaji gradbenih dovoljenj, pri čemer izpostavljajo uvedbo obvezne javne dostopnosti podatkov, ki so podlaga za izdajo mnenj, možnost podaje mnenja na zapisnik na upravni enoti in poenotenje rokov za podajo mnenj na 30 dni.

V določenih primerih bo skladno s predlaganimi spremembami zakona dopuščena tudi začasna oskrba novega objekta z vodo, kanalizacijo, električno energijo in dostopom na samooskrben način, če javna oskrba še ni zagotovljena. Pristojni želijo tudi odpraviti ovire pri dokazovanju lastninske pravice pri gradnji na obstoječih objektih in zagotoviti prožno izvajanje gradnje z natančnejšo določitvijo manjših odstopanj od izdanega gradbenega dovoljenja, ki so še dopustna med gradnjo.

Kot so še poudarili na ministrstvu, bi radi z novelo po vzoru ukrepov po lanskih poplavah in plazovih omogočili tudi obnovo obstoječih objektov z razširjeno nujno rekonstrukcijo, in ne samo vrnitev v prvotno stanje objekta. Poleg tega bi radi med drugim izboljšali določbe glede zahtev po univerzalni dostopnosti objektov in uredili nadzor.

Del predlaganih sprememb je tudi posodobitev postopka pridobivanja odločbe o domenitvi izdanega gradbenega in uporabnega dovoljenja za objekte, ki so bili zgrajeni po letu 1967 oz. 1991. Ta se danes še vedno izvaja po zakonu o graditvi objektov iz leta 2002. Cilj je tudi poenotiti leto 1991 kot mejno leto za vse objekte.

Kot so še dodali na ministrstvu, bodo pripombe in predloge, ki jih bodo prejeli v času javne razprave, preučili, se do njih opredelili, poročilo o tem pa objavili na svoji spletni strani.

Vzporedno z novelo gradbenega zakona pa, kot so napovedali, pripravljajo tudi novelo zakona o urejanju prostora, saj so določila obeh zakonov med seboj močno povezana. Osnutek te novele nameravajo v javno razpravo posredovati v kratkem, so dodali.