Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na Bavarskem dvoru naj bi se v direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač z vso silo zaletel moški in jo odrinil. Ob tem naj bi med drugim vpil, da bo ubil njenega psa, in psoval Inštitut 8. marec, je na Twitterjevem profilu inštituta zapisala Kovač.

Z njo je bila prijateljica, s katero sta napadalcu uspeli ubežati. "Vse skupaj se je zgodilo sredi belega dne. Ljudje so hodili mimo," je zapisala. Dodala je, da je naveličana, da je žrtev, zato o napadih sicer ne govori, da ne bi skrbelo njenih svojcev. V tem trenutku pa se ji zdi pomembno, da se zavedamo, kakšna je realnost. "Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Nikjer več nisem sama," je zapisala.

"Janševi kolaži, Nova24 in spodbujanje sovraštva imajo tudi materialne učinke," meni Kovač. Ljudje so do inštituta nasilni in agresivni, kar je po mnenju Nike Kovač sistemsko spodbujano, a dodaja, da se do referenduma za javno Radiotelevizijo Slovenija ne bo umikala. "Ker tovarne grožnje producirajo takšno obnašanje. In ker je pomembno javno RTV pred tem obraniti," je zapisala.

Popoldne je Inštitut 8. marec na Twitterju objavil fotografijo Nike Kovač s povito roko, poleg pa pripis, v katerem med drugim piše: "Sem okej? Ne zares. Bom pa. Fajtamo dalje. Že danes."

S Policijske uprave Ljubljana so potrdili, da so danes obravnavali tudi dogodek z znaki fizičnega nasilja na območju središča Ljubljane, več podatkov o tem pa zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov in interesa preiskave trenutno ne morejo podati. Pojasnili pa so, da vsako prejeto prijavo preverijo in obravnavajo skladno z zakonodajo ter ustrezno ukrepajo. "Dogodke z elementi nasilja obravnavamo z ničelno toleranco, skrbno in z izvajanjem ukrepov za zaščito žrtev," so še zapisali. Pojasnili pa so, da vsako prejeto prijavo preverijo in obravnavajo skladno z zakonodajo ter ustrezno ukrepajo.

Buren odziv Janše na Twitterju

Zaradi napada na direktorico Inštituta 8. marec je završalo tudi na Twitterju. Medtem ko so številne vidne javne osebnosti obsodile fizični napad na Kovač, nekdanji premier in predsednik SDS-a Janez Janša v tvitih "pojasnjuje", kaj je spodbudilo napad, ob tem je objavil fotografije napisov "smrt janšizmu" in druge kritične zapise, povezane z njim in njegovo politiko. "Zločin je zločin in nasilje je nasilje. Ne glede na to, kdo je storilec. Enako grožnje s smrtjo in nasiljem. Kjer je vladavina prava, se taka dejanja obravnavajo z istimi vatli. Spodaj je stotine primerov, ob katerih so bili v Inštitutu 8. marec in 24 ur tiho, ali so bili celo soudeleženi," je v niti, v kateri je kar 13 tvitov s fotografijami, v odzivu na napad na Kovač zapisal Janša. Na Novi 24 pa so v tvitu zapisali: "Draga Nika Kovač, nasilje rodi nasilje – več kot dve leti ste grozili in napadali drugače misleče."

Premier Robert Golob obsodil napad

Napad je obsodil tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je ob predstavitvi kandidatov Gibanja Svoboda za lokalne volitve dejal, da je to dejanje nizkotno in podlo. "Ne morem si predstavljati, kako se lahko normalen odrasel moški spravlja na ta nivo nad mladimi puncami, to je popolnoma nesprejemljivo," je dejal premier.

Golob je dodal, da je bilo v preteklosti od nekaterih medijev in konkretnih posameznikov, ki so nosilci visokih političnih funkcij, veliko hujskanja ravno proti njej. "Na dolgi rok bomo to lahko preprečili samo tako, da bomo peljali res konstantno spoštljivost v javni komunikaciji in v javnem diskurzu in hkrati žal napovedali vojno sovražnemu govoru v medijih in na spletu," je dejal. Napovedal je, da bodo morali v prihodnjih šestih mesecih temu posvetiti res visoko prioriteto.

"V povezavi z današnjim nesprejemljivim napadom na direktorico Inštituta @8Marec
Niko Kovač vnovič obsojam vsako nasilje, verbalno in fizično. Zelo je pomembno, da vsako nasilje obsodimo vsi in gradimo trdno soglasje za strpno in vključujočo družbo," je na Twitterju zapisal predsednik države Borut Pahor.

Napad je obsodila tudi predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Napad sta obsodila tudi predsedniška kandidata

Anže Logar je na Twitterju zapisal, da ostro obsoja vsakršno obliko nasilja, Nataša Pirc Musar pa je Niko Kovač podprla in zapisala, da si takšne Slovenije ne želi. Logar je na Twitterju zapisal še, da poziva vse, da tudi z besedami spodbujajo k strpni družbi in spoštljivemu dialogu, za katerega se po lastnih besedah zavzema tudi sam. Pirc Musar pa je zapisala: "Nika, pogumno naprej."

Z Mestne občine Ljubljana so sporočili, da župan Zoran Janković ostro obsoja vsakršno nasilje, še posebej pa obžaluje napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, ki se je zgodil na Bavarskem dvoru. "Ponosen sem na to, da imamo v Sloveniji mlade posameznike, kot je Nika Kovač, ki si upajo jasno in glasno izraziti svoja stališča in stati za njimi. Nikakor ni opravičljiv ne verbalni ne fizični napad na posameznika zaradi tega," je zapisal Janković.

Po mnenju ministrice za kulturo Aste Vrečko gre za nezaslišan napad, ki ima tudi politično ozadje. "Ne gre samo za šovinistični napad, pač pa tudi za napad na vrednote, ki jih Nika kot aktivna predstavnica civilne družbe zagovarja in ne nazadnje tudi živi. Napad je tudi posledica dolgoletne desničarske, populistične propagande, ki za dosego svojih ozkih političnih ciljev uničevalno razdvaja politični prostor," je v izjavi za javnost poudarila ministrica.

Po mnenju vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca pa današnji napad kaže, da ima sistematično širjenje sovraštva do drugače mislečih neposredne učinke. V napadu na nekoga, ki dosledno opozarja na težave v družbi, vidi zavržno dejanje in grožnjo demokraciji. "Dve leti izkoriščanja razpoložljivih vzvodov sta se prelili v fizično nasilje na ulici," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Po mnenju kandidatke stranke Vesna za županjo Mestne občine Ljubljana Jasminke Dedić je napad na Niko Kovač le zadnji v nizu mizoginih napadov na ženske po vsem svetu, ki si drznejo izzvati moško prevlado v družbi in politiki. Je tudi dokaz, da Ljubljana ni varno mesto in da bi morale vse institucije narediti več za varnost žensk v prestolnici, je zapisala na družbenih omrežjih.

Ob tem je opozorila tudi, da so družbeno in politično aktivne ženske v javnosti pogosto tarče komentarjev o svojem videzu, pa tudi groženj seksualnega nasilja in celo s smrtjo. "Namen teh napadov je očiten, utišati ženske glasove v javnem in političnem prostoru ter jih poučiti, da je njihovo mesto doma. Torej, natanko tam, kjer so ženske najbolj ogrožene," je zapisala na družbenem omrežju Facebook. V Vesni si prizadevajo, da bo Ljubljana mesto z ničelno stopnjo tolerance do nasilja v družini in nasilja, temelječega na spolu ter do vseh oblik korupcije, je zapisala med drugim.

Številne obsodbe napada na Niko Kovač