V nastanitvenem centru Logatec je trenutno 85 ukrajinskih beguncev. Foto: EPA
V nastanitvenem centru Logatec je trenutno 85 ukrajinskih beguncev. Foto: EPA

Prvih 68 beguncev iz Ukrajine je v Slovenijo prišlo v noči s torka na sredo in sprejeli so jih v nastanitvenem centru v Logatcu. Med njimi je bilo 38 otrok. Namestili so jih v prenovljen del centra, ki bo v prihodnosti namenjen namestitvi najranljivejših skupin, to je mladoletnikov brez spremstva.

Do zdaj se je število beguncev v centru v Logatcu povečalo na 85, je povedala direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. Večina beguncev iz te države v Sloveniji si sicer po njenih besedah za zdaj išče namestitev pri sorodnikih in prijateljih.

Dejavna pomoč za državljane Ukrajine

Na uradu se dejavno ukvarjajo s pomočjo državljanom Ukrajine. Vzpostavili so telefonsko številko, na kateri so na voljo za vprašanja tako državljanom Ukrajine kot tistim, ki želijo nuditi pomoč. Vzpostavili so tudi klicni center, ki deluje 24 ur na dan, odgovore na najpogostejša vprašanja nudijo tudi na spletni strani, med drugim o urejanju statusa državljanov Ukrajine, urejanju vstopa v državo in postopkih priznanja mednarodne zaščite.

V sredo so se sešli tudi z nevladnimi organizacijami, ki so se po besedah Katarine Štrukelj zelo dobro organizirale in vzpostavile mrežo prostovoljcev, ki bodo nudili pomoč tako pri zagotavljanju psihosocialne oskrbe kot pri razdeljevanju materialne pomoči.

V Ukrajino prispela slovenska pomoč
Stopimo skupaj za Ukrajino

RTV Slovenija v sodelovanju z Rdečim križem in Karitasom pripravlja dobrodelni koncert za pomoč beguncem – Stopimo skupaj za Ukrajino. Dobrodelni koncert, ki bo potekal v družbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in slovenskih glasbenih ustvarjalcev, bo v torek, 8. marca, ob 20.10 na programih Radia Slovenija, spletnem portalu rtvslo.si in 1. programu Televizije Slovenija.

Voditelja: Bernarda Žarn in Igor E. Bergant.
Telefonske številke za zbiranje sredstev bodo aktivne v času predvajanja koncerta, 8. marca, ob 20.10 in ponovitve v sredo, 9. marca, ob 13.00 na 2. programu Televizije Slovenija.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.