Po odločitvi sodišča se bo v nedeljo odločalo le o usodi 16 novih občin. Foto: RTV SLO
Po odločitvi sodišča se bo v nedeljo odločalo le o usodi 16 novih občin. Foto: RTV SLO

Sodišče je pritrdilo mnenju občine Zagorje ob Savi, da je državni zbor referendumsko območje za ustanovitev nove občine Izlake določil v nasprotju z zakonom o lokalni samoupravi.

V del občine Zagorje, ki naj bi se izločil v občino Izlake, je DZ naknadno vključil tudi naselje Polšina, čemur krajani odločno nasprotujejo. Poleg tega občinski svet Zagorje ob Savi in vlada nista imela možnosti povedati svojega mnenja o spremenjenem območju nove občine.

Sodišče pa je zavrnilo pobudo za razpis referenduma za ustanovitev nove občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, saj predlagatelj - tamkajšnja krajevna skupnost, ni izkazal pravnega interesa.

Sodišče je sprejelo pobude štirih koalicijskih poslancev in županov Bleda in Mozirja za začetek postopka za oceno ustavnosti sklepa DZ-ja, da Spodnja Idrija, Poljane, Šentrupert, Rakek, Šentjošt, Rečica ob Savinji in Gorje ne izpolnjujejo pogojev za nove občine. Pobudniki želijo, da bi tudi za ta območja razpisali referendume za nove občine, a je ustavno sodišče njihovo zahtevo zavrnilo.

V nedeljo se bo tako namesto o 17 novih občinah odločalo le o 16.