Države, obtožene kršenja človekovih pravic, so poročilu največkrat očitale prav izostanek opisa stanja v ZDA. Foto: EPA
Države, obtožene kršenja človekovih pravic, so poročilu največkrat očitale prav izostanek opisa stanja v ZDA. Foto: EPA
Poročilo o človekovih pravicah

Na 10 straneh ameriško zunanje ministrstvo omenja tudi posredni vpliv vlade na medije (zakon o RTV SLO je opisan brez komentarja), površno obravnavo prošenj za azil, nasilje nad ženskami in diskriminacijo Romov (pozorneje tudi ambruški in bršljinski primer), homoseksualcev in izbrisanih, ukinjanje protikorupcijske komisije ter občasno čezmerno uporabo sile policije, korupcijo.

Poročilo npr. navaja, da je bilo v Sloveniji leta 2006 vloženih 579 prošenj za status begunca ali za azil, odobrenih pa jih je bilo devet. Spregledanih pa ni bilo prek 100 sodb evropskega sodišča za človekove pravice v Strasburgum proti Sloveniji zaradi kršenja pravice do sojenja v razumnem roku. Izpostavljeno je kot tudi prejšnja leta, da slovenska muslimanska skupnost še nima primernega verskega objekta.

State Department pa je pohvalil reševanje denacionalizacijskih postopkov. Rešenih je namreč dobrih 93 odstotkov primerov, samo v letu 2006 pa jih je bilo rešenih nad 2.000.

Sicer pa State Department med najhujše kršiteljice človekovih pravic spet uvršča Kitajsko, Rusijo, Afganistan, Egipt, Zimbabve, Sudan, Severno Korejo, Mjanmar, Kazahstan in Iran. Prvič, odkar izdajajo letna poročila (1977), pod vprašaj postavljajo tudi položaj človekovih pravic v ZDA. Pri njihovem oblikovanju si ZDA pomagajo s svojo široko mrežo veleposlaništev in z lokalnimi organi ter nevladnimi organizacijami.

Poročilo o človekovih pravicah