Foto:
Foto:
Nevladne organizacije opozarjajo na kršitve v Guantanamu.

Washington odkriva, da v Siriji, kjer državljani nimajo pravice zamenjati svoje vlade, potekajo sistematične kršitve človekovih pravic.

Severna Koreja ostaja med najbolj represivnimi in brutalnimi državami sveta, saj v njenih taboriščih zaradi lakote, pomanjkanja in prisilnega dela trpi 200 tisoč ljudi. Kritik je deležna tudi Rusija zaradi koncentracije moči Kremlja in zmanjševanja svobode medijev.

Washingtonska administracija pa je pohvalila demokratične spremembe v Ukrajini ter napredek v Afganistanu in Iraku. Gre že za 28. poročilo po vrsti, ki z vidika spoštovanja človekovih pravic obravnava 196 držav sveta.

USHNR: Poročilo je višek hinavščine
Pomenljivo je, da je bila hkrati ob izidu letošnjega poročila objavljena tudi kritika postopkov Washingtona, ki jo je pripravilo 160 ameriških nevladnih organizacij, združenih v Ameriško mrežo za človekove pravice (USHNR). Ameriškega predsednika Georgea Busha so opozorile, da je višek hinavščine izdajanje poročil o kršitvah v tujini, medtem ko tudi same ZDA kršijo mednarodne standarde pri zaščiti človekovih pravic. Pri tem so posebej izpostavili mučenja in slabo ravnanje s tujimi ujetniki ter osumljenci za teroristično delovanje.