Vlada v linearno zvišanje plač ni privolila. Foto: BoBo
Vlada v linearno zvišanje plač ni privolila. Foto: BoBo

Sporazum po besedah ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar na letni ravni za proračun pomeni dodatnih 10,3 milijona evrov stroškov. Plače policistov se bodo tako v povprečju povišale za 100 evrov bruto oziroma 66 evrov neto mesečno, pri čemer vlada ni mogla privoliti v linearno povečanje plač vsem, je dodala ministrica.

Sicer pa se bodo povišale plače v vseh tarifnih skupinah. Za dva plačna razreda se bodo povišale plače policistom v petem tarifnem razredu, razen tistim, ki ne opravljajo neposrednega operativnega dela, in tistim, katerih plače so višje po posebnih aktih.

Za dva plačna razreda sporazum povišuje plače tudi v šestem tarifnem razredu, višje pa bodo tudi plače v 7/1 tarifnem razredu, razen plače posameznih policistov službe generalnega direktorja policije.

Dodatno sporazum povišuje plače na delovnih mestih višji kriminalistični inšpektor specialist (za en plačni razred), pomočnik komandirja (za en plačni razred) in policist v sektorju kriminalistične policije (za en plačni razred).