Letos je ministrstvo 41 šolam dovolilo, da se v njihovih prostorih izvaja verouk. Foto: RTV SLO
Letos je ministrstvo 41 šolam dovolilo, da se v njihovih prostorih izvaja verouk. Foto: RTV SLO

Po besedah ministra za Slovence v zamejstvu in predsednika komisije Boštjana Žekša so med drugim govorili tudi o verskih simbolih v šoli in pod kakšnimi pogoji lahko šola verski skupnosti oddaja svoje prostore. Pri tem se Žekšu zdi najbolj problematično, da se oddaja prostorov za izvajanje verskega učnega programa znotraj javnih šol odobri le, če je pot iz šole do verske ustanove oz. prostora, kjer naj bi se ta program izvajal, nevarna.

Gulič za enotno ureditev tega vprašanja
V osnovi se je šolske prostore po besedah direktorja Urada za verske skupnosti Aleša Guliča oddajalo samo takrat, ko so bili prostori verske skupnosti nevarni oz. če prostorov verska skupnost sploh ni imela. Nato so se začeli pogoji širiti. Kot je poudaril, je taka praksa diskriminatorna do drugih, npr. glasbenih šol ali telovadnic. Po njegovem mnenju je treba s pravilnikom to vprašanje urediti enotno.

Ministrstvo pripravlja pravilnik
Ministrstvo za šolstvo bo pripravilo osnutek pravilnika, ki naj bi urejal vprašanja, ki so jih obravnavali na današnji seji komisije. Pravilnik bodo obravnavali na naslednji seji. Minister za šolstvo Igor Lukšič je ob tem dejal, da ni ustrezno, da država tako veliko zgodbo, kot je ločitev države od Cerkve, prenaša na vprašanja praktičnosti izvedbe verouka. To ni vprašanje šolske politike, ampak je vprašanje razmerja med Cerkvijo in državo. Hkrati pa je napovedal, da se bo do tega vprašanja morala opredeliti tudi vlada.

Kot je znano, je vlada komisijo ustanovila na začetku januarja in je sprva nosila naziv komisija za reševanje odprtih vprašanj verskih skupnosti. Konec julija se je vlada odločila za preimenovanje. Po preimenovanju komisije so danes prvič zasedali.

Radio Slovenija je poročal, da je osnovnih šol, ki so ministrstvo zaprosile, naj jim dovoli izvajati verouk v njihovih prostorih, vse več. Po podatkih šolskega ministrstva so letos od 52 prošenj šol ugodno rešili 41.