Protest pred šentjernejskim kulturnim domom. Foto: Reuters
Protest pred šentjernejskim kulturnim domom. Foto: Reuters

Povod za shod je bil nedavni odmevni dogodek v osnovni šoli, ko je ob nasilju med sošolcema posredoval oče enega od njiju in obračunal z romskim šolarjem. Primerov nasilja naj bi bilo več, a se o tem doslej ni govorilo, so povedali udeleženci shoda in zbranim prebrali pretresljive zgodbe.

Na protestu se je zbralo več kot tristo staršev in starih staršev otrok, ki obiskujejo šentjernejsko osnovno šolo, zato da bi rekli "stop nasilju" na šentjernejski osnovni šoli.

Kaj se dogaja? "Od pretepov, do rezanja torb, metanja copat v stranišče," je naštela Darja Kovačič, babica enega od učencev, ter omenila tudi incident, ko je učenec svojemu vrstniku na glavo poveznil vrečko in ga z njo dušil.

V kraju je 814 šolarjev, od tega je desetina romskih. Urška Vuk, učiteljica, ki poučuje na drugi šoli, tudi romske šolarje, je dejala: "Mislim, da je težava nedoslednost. Vsako stvar je treba takoj reševati," je še dodala Vuk. "Ker ko se začne človeku – vsakomur, ne bom izpostavljala Romov – popuščati, nastane težava. Več ko se popušča, več si nekdo upa," je opozorila.

Dolgoletna romska šentjernejska občinska svetnica Darka Brajdič pa pravi: "Neromi in Romi so problematični. To pa niso samo Romi. In tega se ne bo dalo rešiti."

"Obsojamo vsakršno nasilje, ki ga je treba zatreti v kali," je dejal Domen Matjaž iz Civilne iniciative Šentjernej. "Čuti se ignoranca vodstva do teh dogodkov, zato zahtevamo takojšen in nepreklicen odstop prvega odgovornega v šoli, to je ravnatelja."

Medtem je zaokrožila informacija, da so nekateri starši zaradi pojavov nasilja otroke že izpisali iz šole.

V Šentjerneju protest zaradi romske problematike

STA poroča, da so učitelji in vodstvo OŠ Šentjernej zavrnili očitke o pometanju domnevnega nasilja na šoli pod preprogo. Zagotovili so, da vse pojave nasilja obravnavajo v skladu z vzgojnim načrtom, hišnim redom in protokoli ravnanja v takih primerih. Z odprtim pismom so se na očitke že pred samim protestom odzvali učitelji predmetne stopnje, v ločenem sporočilu za javnost pa v imenu kolektiva tudi ravnatelj Aljoša Šip, ki ga je Civilna iniciativa Šentjernej pozvala k odstopu. Učitelji predmetne stopnje so najprej pojasnili, kaj se je dogajalo na šoli 12. septembra, ko je oče enega od učencev napadel romskega učenca. Ravnatelj Šip pa je v ločenem odzivu pred protestom zapisal, da so dogodek, tako kot vse druge, obravnavali v skladu s predpisi in protokoli. V naslednjih dneh so tudi poskrbeli za povečano varnost in nadaljevali interno poizvedovanje o dogodku, je med drugim zapisal.