Kadilnice morajo imeti lastni prezračevalni sistem. Foto: RTV SLO
Kadilnice morajo imeti lastni prezračevalni sistem. Foto: RTV SLO
Kadilnica v Metropolu
V Sloveniji je ena redkih kadilnic v lokalu Metropol. Foto: RTV SLO
Novosti protikadliskega zakona

Kot je pokazala raziskava družbe za raziskovanje javnega mnenja Aragon, še 14 odstotkov kadilcev razmišlja o prenehanju. Minister Bručan pa je poudaril, da je več kot polovica vprašanih dejala, da gostinske lokale obiskuje enako (54,8 odstotka) ali celo bolj pogosto (10,2 odstotka). Manj pogosto pa naj bi lokale obiskovalo 12,4 odstotka vprašanih.

Kakšna mora biti kadilnica?
Ministrstvo za zdravje pa je objavilo tudi pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati kadilnica, poleg tega pa še o delovanju svetovalnega telefona za opuščanje kajenja. Pri tem kadilnica ni opredeljena le kot v celotni površini zaprt prostor, temveč mora biti po novem opremljena tudi z drsnimi vrati, ki se samodejno zapirajo. Imeti mora lastni prezračevalni sistem. Dovoljenih tipov kadilnic je zdaj več, sprejemljive so tako tisti z odvodom zraka kot tiste s sistemom filtriranja zraka.

Podjetje SmokePoint, ki edino v Sloveniji izdeluje specializirane komore za kajenje, je prodalo okoli 20 kadilnic. Za eno je potrebno odšteti okoli 7.500 evrov.

Hujših kršitev ni bilo
Od uveljavitve novele zakona do zdaj je bilo opravljenih 4614 inšpekcijskih pregledov. Ugotovljenih je billo 37 kršitev, pri čemer so bile globe naložene le v petih primerih (enemu posamezniku in štirim nosilcem dejavnosti), v preostalih pa je inšpektor izrekel zgolj opozorilo.

Zahodne države že beležijo pozitivne učinke
Tomaž Čakš z Medicinske fakultete pa je povedal, da so v državah, kjer so protikadilsko zakonodajo sprejeli že pred Slovenijo, zelo hitro zabeležili pozitivne učinke. Morda se vpliv na kronična obolenja res pokaže pozneje, zato pa se hitro zmanjša število akutnih težav. Tako naj bi na Škotskem bliskovito upadlo število zaposlenih, ki so jih pestili napadi astme in draženja oči ter dihal. V Italiji pa je v prvem letu veljave protitobačnega zakona kajenje opustilo kar pol milijona ljudi.

V Sloveniji je pomoč pri opustitvi brezplačna
Direktorica Cindi Slovenija Jožica Mavčec Zakotnik pa je opozorila na programe pomoči odvajanja od kajenja, ki so na voljo v več kot 60 zdravstvenih domovih. Slovenija je pri tem edina država na svetu, kjer je tovrstna strokovna pomoč brezplačna, je poudarila. V skupinske delavnice se letno vključi okoli 800 ljudi, med 38 in 51 odstotki pa jih kajenje tudi dejansko opusti.

Novosti protikadliskega zakona