V kadilnicah bo prostora le za omejeno število ljudi. Foto: EPA
V kadilnicah bo prostora le za omejeno število ljudi. Foto: EPA
Svetovalna služba bo kadilcem pomagala pri opuščanju kajenja. Foto: EPA
Od začetka izvajanja novega protikadilskega zakona gostinci trdijo, da ugotavljajo velik upad prometa. Foto: RTV SLO

Poleg tega je ministrstvo za zdravje v javno razpravo, ki bo trajala do 15. avgusta, poslalo še osnutek pravilnika o delovanju svetovalne službe za opuščanje kajenja. Potem ko je ustavno sodišče zavrnilo pobudo za začasno zadržanje novele zakona o omejevanju tobačnih izdelkov, je vsebina pravilnikov zadnji okop nasprotnikov zakona (predvsem gostincev), ki že po nekaj dnevih izvajanja zakona glasno tarnajo nad manjšim prometom.

Izpopolnjen prezračevalni sistem
Pravila o kadilnicah, ki določajo, da lahko zavzema le 20 % površine, bodo najbolj prizadela manjše lokale, ki v Sloveniji prevladujejo. Poleg tega osnutek pravilnika določa izredno stroge tehnične zahteve kadilnice, ki mora biti zaprta po vsej površini od stropa do tal in mora imeti precej izpopolnjen prezračevalni sistem s podtlakom.

Kadilnice glede na svojo velikost lahko sprejmejo omejeno število ljudi, kar mora biti tudi jasno označeno. Posledično je predvsem v manjših lokalih pričakovati vrste pred kadilnicami, vprašanje pa je, ali bodo lokali zato primorani predpisovati tudi največje število cigaret, ki jih posameznik lahko v njej pokadi, oziroma čas, ki ga tam lahko preživi.

Kljub temu, da se zima in s tem selitev gostov v notranjost lokalov bliža in, da pravilnik o kadilnicah še ni dokončno določen, je večina gostincev napovedala, da kadilnic ne bodo postavili. Mnogi gostinski obrati bodo te težave verjetno reševali z delnim zapiranjem in ogrevanjem zunanjih prostorov, v katerih novela zakona kajenja ne prepoveduje.

Svetovalci morajo biti nekadilci
Novela zakona med drugim določa tudi, da mora biti na zavojčkih cigaret natisnjena številka svetovalne službe za opuščanje kajenja, ki pa za zdaj še ni znana, prav tako ni znan tudi upravitelj številke. Služba bo posameznikom zagotavljala strokovne informacije v zvezi z opuščanje kajenja in dajala podporo v času vzdrževanja abstinence. Osnutek pravilnika zahteva, da so strokovnjaki, ki na vprašanja odgovarjajo, nekadilci ali popolni kadilski abstinenti.

Slovenska zakonodaja med najstrožjimi v EU-ju
NIč čudnega ni, da je nova slovenska protikadilska zakonodaja med gostinci doživela veliko neodobravanje, saj je med najstrožjimi v Evropski uniji. Med državami EU-ja se je za popolno prepoved kajenja tudi v gostinskih lokalih in barih poleg Slovenije odločilo še sedem članic, podobne ukrepi pa so v pripravi tudi v Veliki Britaniji.

Najstrožjo protikadilsko zakonodajo v EU-ju ima Irska, kjer velja popolna prepoved kajenja na delovnih mestih, vključno z restavracijami in bari. Kadilci pa so lahko najbolj sproščeni na Portugalskem, kjer je dovoljeno kaditi tako rekoč povsod, in na Slovaškem, kjer so ločeni prostori za kadilce zahtevani le v lokalih, kjer se streže hrana.