Ustavno sodišče ni zadržalo izvajanja protitobačne novele. Foto: Reuters
Ustavno sodišče ni zadržalo izvajanja protitobačne novele. Foto: Reuters
US zavrnil gostince

Pobuda, ki sta jo vložila Združenje ponudnikov gostinskih storitev in SNS, noveli med drugim očita neposredno poseganje v pravni položaj gostincev in trgovcev in na področje pravic delodajalcev in delojemalcev. Pobudnikoma se zdi nesprejemljivo tudi to, da novela ni omogočila prehodnega obdobja, zato sta zaprosila za začasno zadržanje izvajanja novele do končne odločitve o ustavnosti.

SNS: Novela krši načelo enakosti
V SNS-u so prepričani, da novela krši načelo enakosti in diskreditira tiste, ki kadijo. Kadilci so stigmatizirani, čeprav kajenje kot tako ni kaznivo dejanje ali prekršek, zatrjuje predsednik SNS-a Zmago Jelinčič.

Po prepričanju Slovenske nacionalne stranke novela postavlja v neenakopraven položaj tudi lastnike lokalov, saj tisti, ki želijo imeti lokal za kadilce, pred zakonom niso enaki s tistimi, ki jim ustreza, da nimajo lokala za kadilce.

Gostinci tarnajo nad manjšim prometom
Gostinci so se na novelo dobro pripravili, saj pristojne inšpekcijske službe do zdaj niso zaznale večjih kršitev. Kljub vsemu pa se pritožujejo, da je v nekaterih lokalih promet upadel za do 50 odstotkov, in da podatki, pridobljeni po prvih dneh izvajanja in ob vrhuncu turistične sezone, niso relevantni.

"Gospodarska škoda stiska predvsem male lokale," so zapisali v sporočilu za javnost. Konkretnejše analize naj bi predstavili v prihodnjih tednih.

Ministrstvo za zdravje je z izvajanjem zakona zadovoljno. V prvih dveh dneh nadzora so opravili 970 pregledov, izrekli 65 opozoril in izdali eno ureditveno odločbo, medtem ko glob za zdaj še niso izrekali.

US zavrnil gostince