Direktor Sove Matjaž Šinkovec je zanikal vse očitke o nepravilnostih v Sovi. Foto: EPA
Direktor Sove Matjaž Šinkovec je zanikal vse očitke o nepravilnostih v Sovi. Foto: EPA
Dušan Kumer
Dušan Kumer je povedal, da je bil pogovor s Šinkovcem korekten in na zavidljivem nivoju. Foto: RTV SLO

V ospredju sta bili vprašanji, ali je vladna komisija dobila vpogled v agenturni seznam in ali je prišlo do nenamenske porabe sredstev iz posebnega sklada. Podpredsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Dušan Kumer, ki je še enkrat poudaril, da komisija ne nadzoruje vlade, je povedal, da vpogleda v seznam tajnih sodelavcev agencije ni bilo, kar je potrdil tudi direktor Sove Matjaž Šinkovec.

Šinkovec je zanikal tudi domneve o nenamenski porabi sredstev. Poslanci so namreč hoteli preveriti informacije, da naj bi v posebnem skladu varnostno-obveščevalne agencije manjkalo 1,25 milijona evrov, Kumer pa je dodal, da mora komisija te navedbe, preden lahko poda dokončni sklep, še preveriti.

Prav tako še ni znano, ali naj bi bil del spornega zneska namenjen za zdravljenje predsednika Janeza Drnovška.

Dodaten sestanek s Cvelbarjem v Sovi
Komisija tudi ni prišla do zaključka glede domnevnih nepravilnosti, katere je pomočnik direktorja Sove Branko Cvelbar naslovil na finančnega ministra Andreja Bajuka in ministra za javnu upravo Gregorja Viranta.

Cvelbar je bil na sejo povabljen, vendar se je ni mogel udeležiti, zato se bo komisija z njim srečala v Sovi. Šinkovec je še zatrdil, da ob razkritju skrivne lokacije na Starem trgu 4 ni bila odnesena nobena dokumentacija, in dodal da obisk ni in ne bo ogrozil sodelavcev Sove. Namen obiska naj bi bil strogo reorganizacijske narave.