Predlog konstruktivne nezaupnice vladi je vložila PS. Za predsednico vlade predlaga Alenko Bratušek. Foto: BoBo
Predlog konstruktivne nezaupnice vladi je vložila PS. Za predsednico vlade predlaga Alenko Bratušek. Foto: BoBo
Janez Janša
Vlada Janeza Janše ima po izstopu koalicijskih partnerjev le še sedem ministrov. V njej vztraja le še NSi. Foto: BoBo
Kolegij: Izredna seja bo v sredo

Slovenska vlada ima po izstopu SLS-a le še sedem ministrov in predsednika vlade (po zakonu jih mora imeti 12). Potem ko so koalicijo zapustili DL, DeSUS in zdaj še SLS, v njej vztraja le še NSi.

O sklicu izredne seje DZ-ja je odločal kolegij predsednika DZ-ja. Seja bo v sredo ob 10. uri.

Zahtevo o sklicu seje so ob vložitvi konstruktivne nezaupnice vložili poslanci PS-ja, poslanci pa bodo med drugim glasovali tudi o izvolitvi Alenke Bratušek na mesto mandatarke za sestavo vlade. Kolegij predsednika DZ-ja bo odločal tudi o predlogu poslancev SD-ja, da predsednik državnega zbora postane Janko Veber.

Poslanci bodo najprej odločali o izvolitvi Janka Vebra na mesto predsednika DZ-ja (namesto Gregorja Viranta (DL), ki je odstopil), nato pa bo na vrsti obravnava predloga Pozitivne Slovenije, da državni zbor za predsednico vlade izvoli Alenko Bratušek (PS).

Sejo boste lahko od 10. ure dalje v živo spremljali na tretjem programu TV slovenija.

Janko Veber je prepričan, da bo dobil podporo, ki jo potrebuje za izvolitev za predsednika DZ-ja. "Za zdaj nimam nobenih opozoril, da bi večina poslanskih skupin zavračala mojo kandidaturo, zato mislim, da na tajnih volitvah lahko dobim podporo, a počakajmo na izid glasovanj," je po sestanku poslanske skupine SD-ja dejal Veber.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je že potrdil, da bodo poslanci DeSUS-a podprli konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše in imenovanje Alenke Bratušek za mandatarko, prav tako pa tudi Vebra za predsednika DZ-ja.

Vlada Janeza Janše tik pred razrešitvijo?
Če bo Bratuškova izvoljena, bo Janez Janša razrešen, njegova vlada pa bo morala do potrditve novih ministrov voditi tekoče posle. Po napovedih bodo nezaupnico podprli v SD-ju, DeSUS-u, PS-ju in DL-ju, ter pet od šestih poslancev SLS-a.

Poslanci SLS-a bodo tako razen Franca Pukšiča podprli nezaupnico vladi Janeza Janše, ker v vsakem primeru prej ali slej pričakujejo predčasne volitve. Pukšič pa bi jo podprl, če bi kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek v svojem programu navedla tudi datum predčasnih volitev. Noben poslanec SLS-a pa ne bo podprl Janka Vebra iz SD-ja za predsednika DZ-ja.

Čeprav stranke morebitne nove koalicije pogovorov o razdelitvi ministrskih mest uradno niso potrdile, pa v javnosti že krožijo imena morebitnih novih ministrov. Veber, ki je po seji poslanske skupine govoril tudi o tem, je dejal, da SD zanimajo prav vsi resorji, saj ima stranka kandidate za vsa področja. A se bodo o tem skušali čim konkretneje dogovoriti z morebitnimi partnerji.

Krožijo imena morebitnih ministrov
Glede na ugibanja javnosti bi PS prevzel ministrstva za finance, okolje in infrastrukturo, DeSUS bi obdržal ministrstvi za zdravje in zunanje zadeve (Tomaž Gantar in Karl Erjavec), SD pa bi vodil ministrstvo za obrambo (Ljubica Jelušič), izobraževanje, znanost in šport (Igor Lukšič) ter ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (Anja Kopač Mrak).

Državljanska lista naj bi obdržala ministrstvo pravosodje in javno upravo (Senko Pličanič). Ugibanja o tem, kdo bo vodil ministrstvi za okolje ter gospodarstvo in tehnologijo, se nagibajo v smer Dejana Židana, notranje ministrstvo pa bi lahko prevzela ali Maša Kociper ali Gregor Virant. Znova samostojno kulturno ministrstvo so v PS-ju ponudili civilni družbi, Društvo pisateljev Slovenije pa predlaga, da novi minister postane Vlado Žabot.

Poslanca narodnih skupnosti še nista odločena
Poslanca narodnih skupnosti se še nista odločila, ali bosta v sredo podprla konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše in imenovanje Alenke Bratušek za mandatarko, je danes pojasnil poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz. Poudaril je, da sicer s poslancem italijanske narodne skupnosti Robertom Battellijem načeloma podpirata tisto vlado, ki ima vsaj 46 poslanskih glasov podpore brez njunih glasov. Dodal je, da se bosta o konstruktivni nezaupnici, o kateri bodo poslanci glasovali na izredni seji v sredo, dokončno odločila med poslansko razpravo.

Ob tem Göncz osebno ne vidi razlogov, da ne bi podprl imenovanja vodje poslancev SD-ja Janka Vebra za predsednika DZ-ja.

NSi nezaupnice ne bo podprl
Stranka NSi je sporočila, da ne bo podprla konstruktivne nezaupnice, si pa želijo, da tako stanje ne bi trajalo dolgo in bi nova vlada čim prej nadaljevala delo, pravi predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Dodala je, da se ji ne zdi sprejemljivo, "da bi zdaj spet selili razna ministrstva sem in tja, še posebej ker nimamo velikih zagotovil, da bo ta vlada res zdržala do konca mandata".

Kot ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu pa obžaluje tudi namere po ukinitvi urada za Slovence v zamejstvu in po svetu oziroma ukinitvi funkcije ministra. "Sama sem v tem letu velikokrat doživela, s kakšno hvaležnostjo so Slovenci sprejeli to funkcijo in kako so bili počaščeni, ko jih je obiskal minister matične države Slovenije. Zato se mi zdi škoda, da bi to funkcijo opustili, kajti gre za pol milijona Slovencev, ki živijo v zamejstvu oziroma po svetu in jim veliko pomeni odnos matične države do njih," je dejala.

Tonin: Veber je "enostavno preoster"
NSi pa prav tako ne bo podprl Janka Vebra za predsednika DZ-ja, saj je bil ta v preteklem letu "enostavno preoster", je dodal vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin. "Ne gre za kakršna koli ideološka nasprotja," je poudaril Tonin in spomnil, da je NSi na začetku mandata za predsednika DZ-ja podprl takratnega poslanca SD-ja Boruta Pahorja. "Če bi poslanska skupina SD-ja predlagala kakšnega poslanca ali poslanko, ki je bil v tem letu bolj povezovalen, potem bi NSi verjetno tudi razmislil o podpori," je dejal.

Kolegij: Izredna seja bo v sredo