Vajgl tesno sodeluje s predsednikom države, v LDS-u pa ne vlada njegova opcija. Foto: RTV SLO
Vajgl tesno sodeluje s predsednikom države, v LDS-u pa ne vlada njegova opcija. Foto: RTV SLO
Bogdan Biščak
Biščak še razmišlja o članstvu v Drnovškovem gibanju. Foto: RTV SLO

Rekel bi, da Ivo Vajgl težko prenaša poraz, ampak to je bil vedno problem te stranke, ki se ni znala soočiti z volilnim porazom, nekateri tudi ne s kongresnim porazom, in iz tega pač vlečejo svoje posledice.

Jelko Kacin, predsednik LDS-a
Jelko Kacin, predsednik LDS-a
Kacina moti, da javnost za izstop vidnih članov LDS-a izve pred samo stranko. Foto: RTV SLO

Vajgl je Drnovškov svetovalec za mednarodne odnose, na oktobrskem kongresu LDS-a pa je bil protikandidat Jelka Kacina za predsednika stranke. Njegov izstop naj bi bil posledica nezadovoljstva s politiko stranke in trenutnim stanjem v LDS-u.

Vajgl je še napovedal, da se bo pridružil Gibanju za pravičnost in razvoj, katerega pobudnik je predsednik Drnovšek.

Biščku všeč Drnovškovo delo
Bogdan Biščak je nekdanji izvršni direktor stranke in je za MMC potrdil, da je izstopil iz stranke, in sicer po osebnem premisleku. Povedal je tudi, da mu je to, kar počne predsednik Drnovšek, zelo všeč, o članstvu v gibanju pa bo še premislil, saj je bil zdaj tri tedne odsoten.

Kacin odstopov ne obžaluje

V odzivu na izstop dveh vidnih članov stranke je predsednik LDS-a Jelko Kacin dejal, da ga njuno ravnanje ne preseneča, odstopov pa ne obžaluje. Vajglov odstop je po njegovem mnenju posledica tesnega odnosa s predsednikom države, ki je izstopil v ponedeljek.

Tako Biščak kot Vajgl se nista zavzemala za opcijo LDS-a, ki je zmagala na kongresu oktobra lani, je za MMC pojasnil Jelko Kacin, od takrat pa se je predvsem Vajglov odnos do stranke precej ohladil.

Kljub omenjenim odstopom, ki so v javnosti precej odmevali, Kacina za prihodnost stranke ne skrbi, svoj optimizem pa je podkrepil z razmerjem med vstopi in izstopi iz stranke od septembra 2005 do februarja 2006, ki je šest proti ena.

Gibanje ni odpihnilo Švagana
Že sinoči pa so se v medijih pojavile informacije, da naj zagorski župan in poslanec LDS-a Matjaž Švagan ne bi bil več na kandidatni listi LDS-a za župana. Za MMC je pojasnil, da lahko po pogovoru s predsednikom stranke Jelkom Kacinom te trditve zanika.

Švagan, ki naj bi ga z liste odpisali, potem ko je napovedal, da se bo vključil v Drnovškovo gibanje, je še dejal, da sta se s Kacinom strinjala, da bo sam raziskal, kdo je razširil te govorice. Zaradi njih je naravnost zgrožen, saj v 21. stoletju česa takega ne bi pričakoval.

Gibanje, ki se mu namerava pridružiti, je po njegovem mnenju razvojno naravnavno, zato je vesel, da se je za vključitev vanj odločil kot prvi izmed poslancev. Švagan še meni, da bi mu lahko sledilo več njegovih kolegov, nekatere njihove odzive na ustanovitev gibanja pa je označil za neprimerne.

Tudi Jelko Kacin je zatrdil, da v vrhu LDS-a nihče ne razmišlja, da Švagan ne bi znova kandidiral, da pa so tudi v LDS-u "manipulatorji, ki so želeli gospoda Švagana speljati na led in ga osebno prizadeti".

Gibanje in LDS se ne izključujeta
Kacin je še dejal, da Gibanju za pravičnost in razvoj, ki ga namerava ustanoviti predsednik Drnovšek, ne nasprotuje, do njega pa se bo opredelil takrat, ko bo gibanje zares zaživelo. Predsednik LDS-a še meni, da bi se lahko gibanju pridružili tudi člani LDS-a, če bo ostalo takšno, kot je zastavljeno: široko, absolutno pozitivno in globalno gibanje.

Rekel bi, da Ivo Vajgl težko prenaša poraz, ampak to je bil vedno problem te stranke, ki se ni znala soočiti z volilnim porazom, nekateri tudi ne s kongresnim porazom, in iz tega pač vlečejo svoje posledice.

Jelko Kacin, predsednik LDS-a