Vajgl je izpostavil nujnost pogajanj in kompromisa. Foto: RTV SLO
Vajgl je izpostavil nujnost pogajanj in kompromisa. Foto: RTV SLO

Glavni razlog, zakaj se je predsednik odločil za to, je, da se reši problem, ki obremenjuje celo regijo.

Ivo Vajgl, svetovalec predsednika države
Bajram Kosumi
Predstavnik kosovskega premierja je dejal, da Drnovškov predlog predvideva le pogojno neodvisnost. Foto: EPA

S problemom Kosova se ukvarjam že od leta 1989, zato menim, da sem prispevek k reševanju tega problema dal v najprimernejšem trenutku.

Janez Drnovšek, predsednik države
Vladna palača
Janša meni, da je spor že zglajen. Foto: RTV SLO
Srbski mediji so z začudenjem sprejeli izjavo in pisali tudi o tem, da slovenska zunanja politika ni poenotena. Foto: RTV SLO

Vajgl je med srečanjem z zunanjim ministrom Vukom Draškovićem predstavil Drnovškov načrt glede Kosova, ki je sicer sprožil oster odziv. Vajgl je pojasnil, da so Srbi glede Kosova trdi in nepopustljivi.

Po njegovih besedah se je trudil prepričati ljudi, da so nujna pogajanja in kompromis. Drašković pa je odgovoril, da se je SČG pripravljen pogajati o vsem, razen o neodvisnosti Kosova.

Z visokimi predstavniki Srbije in Črne gore naj bi govoril tudi o odpovedi obiska, za kar se je ta država odločila, potem ko je Drnovšek v sredo dejal, da je ob izpolnitvi določenih pogojev samostojnost za Kosovo edina realna možnost. Obisk je bil predviden za 2. novembra, Vajgl pa je dejal, da se o novem datumu niso pogovarjali.

Vabimo vas, da izrazite svoje mnenje o tej temi na forumu.

Vajgl je predstavil tudi predlog za srečanje kosovskih in srbskih politikov v Sloveniji, a za kaj takšnega ozračje menda ni pravo. Še v četrtek je Vajgl potrdil, da bo z njim v SČG potoval tudi državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Božo Cerar, vendar pa je v današnjih oddaji potrdil, da Cerarja z njim ni bilo. Dejal je, da ni vedel, zakaj se je zunanje ministrstvo odločilo za to potezo.

Zadržana kosovska vlada
Po pogovorih v Beogradu se je odpravil v Prištino, kjer se je srečal tudi s tamkajšnjimi predstavniki. Tam so pozdravili sodelovanje Slovenije, a po drugi strani dejali, da jim Drnovškov predlog ponuja premalo.

Kosovska vlada je sporočila, da se zavzema za polno neodvisnost Kosova, medtem ko gre pri predlogu slovenskega predsednika Janeza Drnovška za pogojno neodvisnost. Ob tem je Avni Arifi, prvi svetovalec kosovskega premiera Bajrama Kosumija, dodal, da sicer pozdravlja pobudo Drnovška in ceni zavzemanje Slovenije za reševanje statusa Kosova.

Preberite si zgodbo o nemirih na Kosovu.
Kosovski Srbi ne skoparijo s kritikami
Bolj ostri so bili predstavniki kosovskih Srbov, ki pravijo, da jih Drnovškovo stališče ne preseneča, saj naj bi Albanci in Slovenci že od nekdaj gojili separatistične odnose. Rekli so še, da je predlog pripravil človek, ki svojih stališč ni spremenil od 80. let prejšnjega stoletja.

Drnovšek hotel dati le zagon
Predsednik države Janez Drnovšek je na reakcije obeh strani glede Kosova dejal, da če se s predlogi ne strinjata, so ti najbrž dobri. Po njegovih besedah naj bi bil njegov predlog najbližji skupni imenovalec obeh strani in v zagovor še dejal, da gre za povsem legitimen prispevek Slovenije k reševanju tega problema.

Glede pogajanj je ponovil, da bi šlo zgolj za srečanje neformalne narave. Formalna pogajanja naj bi sicer po nekaterih informacijah potekala na Dunaju. Na pogovorih o prihodnosti Slovenije je še povedal, da je bil njegov namen dati zagon reševanju tega vprašanja.

Janša: Reakcija SČG-ja pretirana
Premier Janez Janša je dejal, da gre za legitimno in neformalno pobudo ter da te ni dala Slovenija. Meni še, da je reakcija SČG-ja zato pretirana. Poleg tega je prepričan, da ni prišlo do poslabšanja odnosov med državama, saj naj bi bil nesporazum zglajen že v četrtek po posredovanju zunanjega ministrstva.

Kacin: Makedonski model za Kosovo
Predsednik LDS-a Jelko Kacin meni, da bi bilo težave treba reševati skozi makedonsko prizmo. Makedonija bo morala v procesu približevanja EU-ju sprejeti določene zaveze glede zaščite albanske manjšine in drugih manjšin, takšen model pa bi nato lahko uveljavili tudi na Kosovu. Sicer je dejal še, da težko komentira namen in predloge Drnovška. Predloge predsednika je sicer podprl predsednik SD-ja Borut Pahor, medtem ko je SNS že v četrtek zavrnil predlog.

Evropska komisija ne komentira
Odziv Evropske komisije je bil zadržan. Pozvali so k umiritvi napetosti. Pisma niso komentirali, saj ga še niso prejeli. Dejali so le, da ima predsednik Drnovšek kot vsak drug predsednik pravico, da naslovi pismo na generalnega sekretarja ZN-a in predsednika Evropske komisije.

Kaj predlaga načrt za Kosovo?
Načrt med drugim predlaga, da bi Kosovo svojo mednarodno pravno subjektiviteto pridobilo predvidoma v petih letih, če bo mednarodna skupnost ugotovila, da so izpolnjeni temeljni demokratični standardi in zagotovljeno mirno sobivanje med pripadniki različnih narodnih skupin. Do takrat naj bi na Kosovu ostale tudi mednarodne sile, predvidoma v zmanjšanem obsegu.

Načrt tudi predvideva, da bi Unija z mednarodnimi finančnimi institucijami pripravila program gospodarskega razvoja Kosova in ustrezne finančne instrumente za njegovo spodbujanje, s čimer bi Kosovo v petih letih usposobili za gospodarsko preživetje in samostojnost.

Glavni razlog, zakaj se je predsednik odločil za to, je, da se reši problem, ki obremenjuje celo regijo.

Ivo Vajgl, svetovalec predsednika države

S problemom Kosova se ukvarjam že od leta 1989, zato menim, da sem prispevek k reševanju tega problema dal v najprimernejšem trenutku.

Janez Drnovšek, predsednik države