Varuhinja človekovih pravic je marca prejela kar 436 pobud. Foto: BoBo
Varuhinja človekovih pravic je marca prejela kar 436 pobud. Foto: BoBo
Nova varuhinja predstavlja delo

Ta je po besedah varuhinje še posebej pomembna pri ločitvah, saj dokler premoženje ni razdeljeno, se večkrat zgodi, da si eden ali noben partner odvetnika ne more privoščiti. Pravno pomoč pa potrebujejo tudi ljudje, ki kupijo hiše v dobri veri, nato pa se izkaže, da gre za črno gradnjo.

O možnostih za brezplačno pravno pomoč se bo varuhinja pogovorila tako z ministrom za pravosodje Senkom Pličaničem kot tudi z odvetniško zbornico. "Ljudje pogosto ne morejo, dobiti brezplačne pravne pomoči, ker imajo v lasti nekaj malega zemlje." Ob tem je izpostavila, da ponekod brezplačno pravno pomoč občanom ponujajo občine, kot primer dobre prakse pa je izpostavila občino Velenje.

Tudi pri varčevanju je potreben razum
Varuhinja je bila zadovoljna tudi z uspehom zahteve za presojo ustavnosti členov Zujfa, na podlagi katerega je 26 tisoč upokojencev prejelo nižje pokojnine. Varuhinja je ob tem zakonodajalce pozvala, naj premislijo pri rokohitrskem sprejemanju zakonov, in dodala, da je treba ohraniti razum tudi pri varčevanju.

Varuhinja je dejala, da so stiske ljudi zelo velike, kar potrjuje tudi povečano število pobud v marcu kot tudi povečano število telefonskih klicev v urad varuha. Poleg stisk pa je k povečanemu odzivu po mnenju varuhinje prispevala tudi večja ozaveščenost ljudi, ki potrebujejo pomoč.

Nova varuhinja predstavlja delo