Po novem bo najnižja pokojninska osnova 551 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Po novem bo najnižja pokojninska osnova 551 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Pokojnine se februarja v skladu z zakonodajo lahko uskladijo za največ toliko odstotkov, kolikor se je lani zvišala povprečna plača v primerjavi s povprečno plačo leto prej. Zaradi gospodarske krize pa se je uskladitev omejila na četrtino tega. Povprečna mesečna bruto plača je lani znašala 1.494 evrov, kar je 3,9 odstotka več kot eno leto prej.

Februarska uskladitev bo opravljena v dveh delih, saj se s tem zagotovi enakopraven položaj med upokojenimi v različnih obdobjih. Tisti, ki so se upokojili po 1. januarju 2010 bodo tako prejeli odstotek višje pokojnine.

Konec februarja bo po oceni Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje treba za izplačilo pokojnin zagotoviti dodatnih 2,9 milijona evrov, na letni ravni pa to pomeni za okoli 17 milijonov evrov višje stroške.

Nove pokojninske osnove
Po novem bo najnižja pokojninska osnova 551 evrov, najvišja pa 2.204 evre. Osnova za odmero dodatnih pravic bo pri 412 evrih, starostna pokojnina kmetov 234 evrov, kmečka borčevska pokojnina pa 468 evrov. državna pokojnina bo znašala 183 evrov, del vdovske pokojnine pa bo znašal največ 87 evrov. Mejni znesek za pridobitev pravice do varstvenega dodatka je od 1. januarja 449 evrov.