Portal e-prostor je na robu zmogljivosti. Foto: Posnetek zaslona
Portal e-prostor je na robu zmogljivosti. Foto: Posnetek zaslona

Geodetska uprava želi na portalu Prostor lastnike seznaniti, kakšno vrednost so pripisali njihovi nepremičnini, hkrati pa tudi, kakšne modele so uporabljali. Ocenili so približno devet milijonov nepremičnin. Vrednosti bodo odražale stanje trga nepremičnin na dan 1. januar 2024 in stanje podatkov o nepremičninah v katastru nepremičnin na dan 10. junij 2024. Predlogi modelov vrednotenja bodo razgrnjeni do 25. novembra.

Trenutno veljavni modeli vrednotenja so zastareli, saj odražajo stanje trga iz januarja 2020. Tržne cene vseh nepremičnin zlasti zadnjih pet let pa skokovito naraščajo, je za Radio Slovenija poročala Alenka Terlep.

Z novim modelom so se zdaj približali cenam na trgu. "Po Sloveniji je različno, najatraktivnejša so območja osrednje Ljubljane, Gorenjske in morda Obale," je, kje je najdražje, povedal generalni direktor Gursa Tomaž Petek.

Gre za 17 modelov vrednotenja, kaj se upošteva, denimo, pri vrednotenju hiš. "Oddaljenost od javne infrastrukture, letnica izgradnje, v največji meri pa vpliva lokacija," je še pojasnil Petek.
Težko bi rekli, da igra Gursova ocena kakšno posebno vlogo na trgu, toda ima veliko vlogo pri zavarovalnicah, cenilcih, bankah in socialnih transferjih ter obdavčitvi, kdaj nas čaka davek na nepremičnine. "Danes ne vemo niti tega, ali bo, kdaj bo, če sploh bo," je bil direkten direktor Gursa.

Potencialna obdavčitev nepremičnin je seveda področje ministrstva za finance.

Številni lastniki zaradi uveljavljanja socialnih pravic niso sporočali podatkov, denimo, o obnovi, zato da je bila nepremičnina ovrednotena nižje, toda za pravilnost podatkov v katastru so odgovorni lastniki, ki lahko sprožijo postopek urejanja podatkov. Ko pa gre za napačno vrednotenje, ta hip sicer lahko predlagajo spremembo modela, kar pa ni predvideno.
"Spremembe bodo upoštevane potem pri dokončnem izračunu, ki bo nekje spomladi prihodnjega leta," je še pojasnil Petek.

Šele potem bo čas za postopek, do takrat pa lahko pustimo tako, kot je.

Najdražja je Ljubljana, Gorenjska in Obala. Foto: BoBo
Najdražja je Ljubljana, Gorenjska in Obala. Foto: BoBo

Kakšni so predlogi modelov vrednotenja?

Predlogi modelov vrednotenja so usklajeni z občinami in strokovno javnostjo. Modeli in poskusno izračunane vrednosti bodo razgrnjeni do 25. novembra. V tem času bodo imeli vsi lastniki nepremičnin možnost vpogleda v bazo poskusnega izračuna na spletnem portalu Prostor (www.e-prostor.gov.si). V bazo bo mogoče vstopati prek naslova ali identifikacijske številke nepremičnine (parcela ali del stavbe).

Vrednosti nepremičnin so izračunane na podlagi podatkov o nepremičninah, ki se vodijo v katastru nepremičnin in na podlagi predloga modelov vrednotenja nepremičnin.

Če lastnik nepremičnine ugotovi, da so podatki o nepremičnini v katastru nepremičnin neustrezni, lahko sproži postopek urejanja podatkov o nepremičninah v skladu z zakonom o katastru nepremičnin. Če so podatki o nepremičninah v katastru nepremičnin pravilni in ustrezajo dejanskemu stanju, pa lastnik kljub temu meni, da je izračunana vrednost po njegovem mnenju nepravilna, lahko poda predlog spremembe modela vrednotenja na obrazcu.

Predloge sprememb vrednostnih con in vrednostnih ravni lastniki pošljejo na občino, v kateri je nepremičnina. Predloge sprememb novih modelov, vezane na vrednostne tabele, točkovnike, točkovne razrede in faktorje za izračun posplošene vrednosti, pa pošljejo na geodetsko upravo, in sicer vse do 25. novembra.

Uveljavljanje posebnih okoliščin v skladu z zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin v postopku poskusnega izračuna ni mogoče. Ta možnost bo omogočena šele po sprejemu uredbe o določitvi modelov vrednotenja in vzpostavitve evidence vrednotenja, predvidoma aprila prihodnje leto, so še navedli na geodetski upravi.