Majda Širca, Bernarda Jeklin in Renata Capuder Mermal bodo državnemu sekretarju Dorjanu Marušiču v ponedeljek izročile peticijo in se pogovorile o dejavnostih ministrstva na tem področju. Foto: RTV SLO
Majda Širca, Bernarda Jeklin in Renata Capuder Mermal bodo državnemu sekretarju Dorjanu Marušiču v ponedeljek izročile peticijo in se pogovorile o dejavnostih ministrstva na tem področju. Foto: RTV SLO
Skoraj 50.000 državljank in državljanov je podpisalo peticijo v podporo možnosti brezplačnega cepljenja proti HPV-ju, ki med drugim povzroča tudi rak materničnega vratu. Foto: RTV SLO

Poslanka Majda Širca, prvopodpisana publicistka Bernarda Jeklin in predsednica društva Kala za boj proti okužbam s HPV-jem Renata Capuder Mermal bodo peticijo v ponedeljek izročile državnemu sekretarju na ministrstvu za zdravje Dorjanu Marušiču.

Slovenija lahko ponudi brezplačno cepljenje državljank
V Združenju Zares so prepričani, da ni razlogov, da bogata in razvita Slovenija svojim državljankam ne bi ponudila možnosti prostovoljnega cepljenja proti HPV-ju. Vlagatelji peticije so prepričani, da je velika podpora državljank in državljanov poleg informacij, ki potrjujejo varnost in učinkovitost cepiva proti HPV-ju, več kot zadosten razlog za strokovno podprto in čim hitrejšo odločitev ministrstva za zdravje in zdravstvenega sveta za uvedbo brezplačnega cepljenja.

Testiranje za HPV in cepljenje sta zdaj mogoča le v samoplačniški obliki, nekatere občine pa omogočajo brezplačno cepljenje za deklice, ki živijo na njihovem območju.

HPV vsako leto ubije 240.000 žensk na svetu
Rak materničnega vratu je v svetovnem merilu drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka med ženskami. Vsako leto odkrijejo skoraj pol milijona primerov raka materničnega vratu, zaradi katerega vsako leto umre 240.000 žensk. S humanim papiloma virusom pa je povezano skoraj 10 odstotkov drugih rakavih obolenj. Najpogosteje zbolijo ženske, stare med 35-im in 45-im letom.

HPV se najpogosteje prenaša s spolnimi odnosi, mogoča pa je tudi nespolna okužba z matere na otroka pri porodu. Tveganje za okužbo je pri enem samem spolnem odnosu veliko večje kot tveganje za okužbo z virusom HIV, poleg tega pa niti kondom ni zanesljiva zaščita.

Ginekologi opozarjajo, da je testiranje za HPV cenejše kakor citološki testi, ki so lahko pogosto lažno pozitivni in jih je zato treba ponavljati, kar povečuje stroške.