Skoraj vse osnovnošolke, ki so dobile priložnost, so se udeležile brezplačnega cepljenja. Foto: EPA
Skoraj vse osnovnošolke, ki so dobile priložnost, so se udeležile brezplačnega cepljenja. Foto: EPA
Okužene celice
Celice, ki jih je napadel humani virus papiloma. Foto: Wikimedia Commons
IVZ o cepljenju

Strokovnjaki so predstavili dosedanje izkušnje s cepljenjem proti HPV-ju - humanemu virusu papiloma, ki je glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu. Ta vrsta raka je velika zdravstvena težava, saj je v Sloveniji obolevnost dokaj visoka, okoli 200 primerov na leto. Najpogosteje zbolevajo ženske med 35. in 45. letom.

Po občinah Prevalje in Komenda se je tudi občina Podvleka odločila, da bo v celoti krila stroške za cepljenje osmošolk in devetošolk v svoji občini. Šolarke bodo skupaj s starši najprej povabili na informativni pogovor. Prebivalci Koroške pozivajo tudi druge občine, naj se odločijo za tak ukrep.

Pozivi k zagotovitvi cepljenja
Za brezplačno cepljenje so se med drugim zavzeli v sindikatu zdravstva in socialnega varstva. Pozvali so oblasti, naj omogočijo cepljenje proti raku na materničnemu vratu z javnimi sredstvi. Na ministra za zdravje je poziv naslovilo sedem poslank. V njem so zapisale, naj poskrbi, da se cepljenje proti virusu HPV uvrsti med obvezna cepljenja.

Pobudo so podpisale Majda Širca, Cveta Zalokar Oražem in Darja Lavtižar Bebler iz LDS-a, poslanka madžarske narodnostne skupnosti Marija Pozsonec, Barbara Žgajner Tavš iz SNS-a ter Majda Potrata in Breda Pečan iz SD-ja.

Pomembni so postopki
Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič trdi, da je treba vsako novost v zdravstvu vpeljati po predvidenih postopkih. Če bo stroka cepljenje "prepoznala kot dobrobit", bi ga lahko začeli izvajati v šestih oziroma najkasneje 18 mesecih.

Cepljenje je v večini slovenskih občin za zdaj samoplačniško in stane 360 evrov, priporoča pa se ženskam do 26. leta. Za primerjavo: v ZDA že več mesecev rutinsko cepijo 11- in 12-letne deklice ter ženske, pri katerih je ugotovljena vsebnost HPV-ja.

IVZ o cepljenju