Stavka policistov ne more biti glavni razlog za padec števila izvedenih ukrepov v cestnem prometu, je prepričan Veniger. Foto: BoBo
Stavka policistov ne more biti glavni razlog za padec števila izvedenih ukrepov v cestnem prometu, je prepričan Veniger. Foto: BoBo

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je v pismu zahteval pojasnila za padec števila izvedenih ukrepov v cestnem prometu, pri čemer pravi, da stavka ne more biti glavni razlog za takšno stanje, pravijo v PSS-ju in pismo opisujejo kot grob poseg v ustavno pravico zaposlenih do stavke.

PSS: Takšno poseganje v pravico do stavke nedopustno
V sindikatu so prepričani, da daje jasno sporočilo direktorjem policijskih postaj PU-ja Koper, naj prek komandirjev pritisnejo na policiste, da bodo ti izrekali več ukrepov na področju cestnega prometa. V PSS-ju so prepričani, da je takšen način poseganja v pravico do stavke nedopusten in "celo nezakonit", saj je stavka policistom zaradi narave dela, ki ga opravljajo, že tako omejena.

Naloge policije, ki se morajo izvajati tudi v času stavke, so navedene v zakonu. Kakršno koli navodilo o tem, da je treba izvajati tudi tiste ukrepe, ki v zakonu niso navedeni, ali zahtevati pojasnilo o tem, zakaj jih policisti ne izvajajo, pa po prepričanju PSS-ja lahko pomeni kršitev sindikalnih pravic. Kot je znano, člani Policijskega sindikata Slovenije stavkajo že od 11. januarja.

Sindikat: Venigerja ne skrbi prometna varnost, ampak denar
Sindikat še meni, da Venigerja ne skrbi izboljšanje stanja na področju cestnoprometnih prekrškov, temveč so njegovi razlogi izključno fiskalne narave. Očitno ga skrbi dejstvo, da zaradi zakonitega izvajanja stavke v proračunu ne bo dovolj sredstev oziroma ne bo sredstev, ki jih je vlada predvidevala, so zapisali v PSS-ju.

Sindikat Venigerja zato poziva, "da s takimi dejanji preneha ter se v celoti ravna po etičnih in moralnih načelih, po katerih se morajo ravnati ostali policisti". V nasprotnem primeru bodo v sindikatu sprožili pravne postopke pred pristojnimi državnimi organi oziroma specializiranimi državnimi organi. "Ker ste do sedaj zoper vsakega policista, za katerega je obstajal najmanjši dvom, ali je s svojim ravnanjem izpolnil znake kaznivega dejanja, podpisali izredno odpoved, od vas pričakujemo, da boste odstopili sami," so še zapisali v PSS-ju.