Novinarji niso imeli enotnega mnenja, ali je ooddaja kredibilna, ali ne. Foto: MMC RTV SLO
Novinarji niso imeli enotnega mnenja, ali je ooddaja kredibilna, ali ne. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Zadeva se zelo politizira, obtožbe se vrstijo že tri leta, pravi Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
Odziv ministra in omenjenih v finski oddaji

V Odmevih so tako svoje mnenje povedali minister za obrambo Karl Erjavec in novinarji Miran Lesjak, Boštjan Turk, Bernard Nežmah in Jani Sever. "Iz te oddaje ni razbrati dokazov, veliko je govorjenja. Vesel pa sem, da mene v zvezi s podkupninami ne omenjajo," je bil jasen minister Erjavec. Dodal je, da se mu zdi nenavadno, da finski novinar ni povedal svojega vira, ker ga ščiti, omenja pa, da je dokumente dobil od Patrie. "Zdaj bom zahteval od Patrie, da mi razložijo, kakšne dokumente imajo," je napovedal.

Mnenja novinarske stroke zelo različna
Novinarji pa so izpostavili tudi pomanjkljivosti, ki so jih opazili v oddaji. "Film je preprosto nezaslišan s stališča novinarske etike. Take stvari se ne dajo delati brez dokazov, tu pa ni objavljenega nobenega dokumenta. Ta film je blamaža," je prepričan publicist Boštjan Turk.

Z njim se strinja tudi Bernard Nežmah, ki je poudaril, da imamo v Sloveniji zmotno prepričanje, da so tuji mediji najboljši. "Novinarstvo ni cerkev, v kateri verjameš župniku na besedo," se je slikovito izrazil. Nežmah je tudi pričakoval nekaj argumentov v obliki dokazov in bolj kredibilne sogovornike na Slovenskem. A dodaja, da ima gledalec svobodo, da uporablja razum in se sam odloči, ali bo novinarju verjel ali ne. "Mene novinar ne prepriča," je dodal Nežmah.

Nasprotnega mnenja je odgovorni urednik časopisa Dnevnik Miran Lesjak, ki je poudaril, da novinarji preiskujejo in objavljajo informacije, niso pa preiskovalni sodniki. Pomembno se mu zdi to, da gre za oddajo, ki je bila narejena za finsko občinstvo, mi pa jo gledamo s slovenskimi očmi. "Finci jo gledajo kot zgodbo o finski multinacionalki Patria. Ta oddaja je bila predvajana v sklopu rednih oddaj preiskovalnega novinarstva," je pojasnil Lesjak.

Pojavila so se vprašanja in ugibanja o tem, kdo je finskega novinarja vodil po Sloveniji. Nežmah je namreč pričakoval, da bo ime navedeno v odjavni špici oddaje, a se to ni zgodilo. Janiju Severju iz Vest.si pa se zdi vprašanje, kdo je vodil novinarja po Sloveniji, popolnoma nepomembno.

Kakšen vpliv bo oddaja imela na volitve?
Ker je bila oddaja predvajana med predvolilno tekmo za slovenske poslanske sedeže, Lesjak meni, da jo bo skušal vsak po svoje interpretirati. Turk pa je prepričan, da Janez Janša in SDS zaradi absurdnosti zadeve zdaj verjetno sploh ne izgubljata volivcev.

Da se bo zgodba nakupa oklepnikov v tem času spet pojavila, je pričakoval tudi minister Erjavec, saj pravi, da so o tem imeli namige, zdaj pa so se napovedi tudi uresničile.

Odziv ministra in omenjenih v finski oddaji