Lisjak zavrača navedbe Helsinškega monitorja Slovenije in hrvaškega Centra za razvoj demokracije o vojnem zločinu v Rožni Dolini. Foto: RTV SLO
Lisjak zavrača navedbe Helsinškega monitorja Slovenije in hrvaškega Centra za razvoj demokracije o vojnem zločinu v Rožni Dolini. Foto: RTV SLO
Josip Birkić
Trditve Josipa Birkića so po Lisjakovih besedah polne nedoslednosti in neresnic. Foto: RTV SLO
Neva Miklavčič Predan in Semina Lončar
Helsinški monitor Slovenije in Center za razvoj demokracije nadaljujeta preiskave. Foto: RTV SLO

Hrvaško državno tožilstvo je namreč potrdilo, da je prejelo kazensko ovadbo proti Sloveniji, ker naj bi slovenski teritorialci poleti leta 1991 streljali na skupino vojakov, ki se je skušala predati. Eden izmed njih, Josip Birkić, čigar pismo je bilo podlaga za ovadbo, je bil v incidentu ranjen in je ostal trajni invalid.

Lisjak, med osamosvojitveno vojno načelnik pokrajinskega štaba teritorialne obrambe za Severno Primorsko, je dejal, da je v navedbah Birkića o dogodkih v Rožni Dolini veliko nedoslednosti in neresnic. Poudaril je, da je bila akcija izvedena profesionalno in z najmanj možnimi žrtvami. Dejal je tudi, da Birkića sicer ne pozna, a razume, da hoče na račun invalidnosti iztržiti čim večjo odškodnino.

Hkrati je Lisjak menil, da gre za pogrevanje dogodkov, ki so bili že razčiščeni. Izrazil je pričakovanje, da se bo ustrezno odzvala tudi država, da se udeležencem osvobodilne vojne ne bo treba več braniti samim.

Slobodna Dalmacija o nadaljevanju preiskav
Medtem pa je Slobodna Dalmacija objavila, da Helsinški monitor Slovenije in hrvaški Center za razvoj demokracije nadaljujeta zbiranje pričevanj, v kakšnih okoliščinah je umrlo več kot 30 in bilo ranjenih več kot 130 pripadnikov nekdanjega JLA-ja med oboroženim spopadom v Sloveniji leta 1991.

"Imamo seznam imen in priimkov 30 nabornikov JLA-ja, ki so bili ubiti v Sloveniji, in oznake njihovih pošt. Vse te primere bomo preiskali in dokumentirali," je povedala predsednica Centra za razvoj demokracije Semina Lončar.