Svetniki so izglasovali veto na novelo zakona o trgovini. Foto: RTV SLO
Svetniki so izglasovali veto na novelo zakona o trgovini. Foto: RTV SLO
Sejna soba državnega sveta
Državni svetniki so izglasovali tudi veto na zakon o vinu. Foto: RTV SLO

Državni svetniki so izglasovali odložilni veto na novelo zakona o trgovini, ki govori o delovnem času, in na zakon o vinu.

Za veto o trgovinah je glasovalo 20 od 33 navzočih svetnikov, proti pa jih je glasovalo devet. Državni zbor bo moral zaradi današnje odločitve državnega sveta ponovno glasovati o noveli. Če bodo želeli zakon uveljaviti, ga bodo morali poslanci podpreti z absolutno večino glasov.

Predlog vložili delojemalci
Predlog za odložilni veto je vložila skupina delojemalcev, ki je nezadovoljna s sprejeto novelo zakona o trgovini. Sindikat delavcev pravi, da zakon ne uresničuje referendumske odločitve in ne upošteva odločbe ustavnega sodišča.

Novela zakona določa, da trgovec, razen določenih izjem, ne sme določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih. Medtem ko je prvotni predlog med izjeme uvrščal bencinske servise, prodajalne v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah, je DZ med njih uvrstil še prodajalne v starih mestnih in trških jedrih, naravno-, kulturnozgodovinskih in romarskih centrih, smučarskih centrih, marinah, kampih, zdraviliščih, turističnih središčih in na pokopališčih. Za vse naj bi veljala omejitev 200 kvadratnih metrov prodajnih površin.

Veto tudi zakonu o vinu
Državni svet je izglasoval tudi veto na zakon o vinu. Za veto je glasovalo 28 od 31 navzočih svetnikov. Tudi o zakonu o vinu bo moral državni zbor glasovati še enkrat.

Zakon o vinu, ki ga je sprejel državni zbor, deli državo na dve vinorodni deželi: Primorsko in Vzhodno Slovenijo. Državni svet pa meni, da bi bilo primerneje oblikovati tri regije. Tudi v državnem zboru so o sprejetju zakona polemike o tem zakonu zadevale predvsem problem cvička, za katerega se nekateri bojijo, da ga bodo lahko pridelovali tudi vinogradniki zunaj področja Dolenjske.