Skoraj 17.000 mladih je brezposelnih, od tega jih ima 4.000 diplomo. Foto: BoBo
Skoraj 17.000 mladih je brezposelnih, od tega jih ima 4.000 diplomo. Foto: BoBo

Uspešno sem končal študij. In kakšna je moja prihodnost pri iskanju službe? To se ta čas sprašuje več kot 4.000 diplomirancev od skoraj 17.000 mladih, prijavljenih na zavodu za zaposlovanje, je za Radio Slovenija poročala Urška Valjavec.

Med njimi prevladujejo ekonomisti in družboslovci. Prav zato bodo na danes na Fakulteti za družbene vede na delavnici Zaposlitveni most spregovorili o vprašanju zaposlovanja družboslovcev.

Zavod namesto tovarne znanja
Konkreten primer. Študentko s Fakultete za socialno delo, ki se je še pred koncem študija priključila kolegom pred Ljubljansko borzo, skrbi, kje se bo po diplomi sploh lahko zaposlila. Vsako leto na omenjeni fakulteti študij konča okoli 150 študentov, od teh jih službo dobi le peščica. "Če imaš srečo, potem nekaj dobiš," je prepričana.
O tem, da naš visokošolski sistem postaja največji zavod za zaposlovanje, namesto da bi se preoblikoval v inkubator znanja, je prepričan tudi predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Goran Lukič.

Lahek plen
Mladi so ujeti v vicah - na eni strani vprašanje nadaljnjega študija, na drugi iskanje zaposlitve. Delodajalci se tega zavedajo in zato lahko še lažje izkoristijo mlade. Če smo nekoč govorili o zaposlitvah za določen čas, zdaj govorimo o zaposlovanju prek zaposlitvenih agencij in s. p.-jev, kjer je delovna sila še cenejša, opozarja Lukič. In sanje o službi, kjer se uresničijo naši potenciali, se kaj kmalu razblinijo.