Socialni dialog je mrtev, zato so njemu v spomin pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve gorele sveče. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Boris
Socialni dialog je mrtev, zato so njemu v spomin pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve gorele sveče. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Boris

Skupina, ki se je je oklicala za Specialno enoto, ki opozarja na kratenje pravic socialno najšibkejšim skupin v državi (delavcem, študentom in drugim,) meni, da minister za delo, družino in socialne zadeve, Ivan Svetlik, "pod perutjo predsednika slovenske vlade iz dneva v dan, vztrajno in arogantno pobija vitalne dele socialne države".

Prepričani so, da s "kratenjem delavskih pravic, z uveljavljanjem 'totalno' fleksibilnega trga dela brez socialne varnosti, z ukinjanjem štipendij dijakom, z ukinjanjem študentskega dela socialno najšibkejše skupine v državi pelje v suženjstvo".

Še več simboličnih akcij
Na MMC-jevo vprašanje, zakaj se raje ne poslužujejo dialoga, je vir, ki se je predstavil kot Boris, dejal, da Svetlik besede dialog ne pozna, saj naj bi potrebne zakone, ki urejajo omenjena področja, sprejemali brez upoštevanja prizadetih skupin. Skupina tako meni, da je socialni dialog mrtev, podobne akcije pa bodo stopnjevali. Te bodo, kot zagotavlja naš vir, ostale nenasilne.

Če besede niso dovolj ...
Prižiganje sveč je tako še ena izmed simbolnih kritik ravnanja oblasti. Spomnimo na pometanje pod preprogo, namenjeno Katarini Kresal, jajca za premierja Boruta Pahorja, naziv "šalabajzer leta" za Danila Türka in monopoli za Zorana Jankoviča.

Vabljeni tudi k ogledu videa in fotografij, ki jih je MMC-ju posredoval Boris.