Za polletno vinjeto, ki v veljavo stopa s 1. julijem, je treba odšteti 35 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Za polletno vinjeto, ki v veljavo stopa s 1. julijem, je treba odšteti 35 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Italijani in vinjete

Kot poroča Radio Slovenija, mnogo obmejnih Italijanov k nam prihaja po cenejši bencin in hrano, v igralnice in gostinske lokale, še več pa se jih po slovenskih cestah vozi v Istro in naprej na Hrvaško. Med javnimi informacijami v zahodni sosedi o novosti ne manjkajo niti nasveti o uporabi bližnjic, za katere vinjete niso potrebne.

Nekoč, pred lanskim božičem, je bil vstop v Slovenijo mogoč z maloobmejno prepustnico ali z osebno izkaznico. S padcem meje je začel veljati prosti pretok, vendar le šest mesecev. S prvim julijem bo treba plačati cestni davek, piše zamejski tisk in še, da to mejo letno prestopi 12 milijonov Italijanov.

"Zamisel za uvedbo vinjet je pravilna, toda izbrana metoda je zgrešena. Če bi imeli vinjete za deset dni ali en mesec, bi bil finančni učinek ob koncu leta za Slovenijo najverjetneje enak ali celo boljši," pravi predsednik goriške pokrajine Enrico Gerghetta.

Predsednik Trgovinske zbornice v Trstu Antonio Paoletti dodaja, da gre za hudo zavoro za Tržačane, ki nakupujejo v Sloveniji, hkrati pa tudi za Slovence, ki prihajajo po nakupe v Italijo.

Slovenija bi se lahko zgledovala po Avstriji, ki ima dolgoletne izkušnje z vinjetami, še opozarjajo v Trstu. Goričani so pisali v Novo Gorico, poslanca demokratov Rosatto in Maran pa v Rim zunanjemu ministru Francu Frattiniju.

Italijani in vinjete