Virant je komentiral tudi nekatera druga področja delovanja državne uprave in pravi, da na portalu e-uprave ni bila razvita niti ena nova elektronska storitev, tudi na področju odpravljanja birokratskih ovir opaža stagnacijo. Foto: MMC RTV SLO
Virant je komentiral tudi nekatera druga področja delovanja državne uprave in pravi, da na portalu e-uprave ni bila razvita niti ena nova elektronska storitev, tudi na področju odpravljanja birokratskih ovir opaža stagnacijo. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za javno upravo
Povečanje števila javnih uslužbencev ni alarmantno, dokazuje ministrstvo za javno upravo. Foto: MMC RTV SLO
Pravica
Če se bo popustilo sodnikom, bodo vsi 'pristavili piskrček', opozarja Virant. Foto: MMC RTV SLO

Ukrepom po Virantovih besedah ne nasprotujejo, a opozarjajo, da maso plač v javnem sektorju zvišuje tudi povečevanje števila zaposlenih. Virant predlaga, da naj vlada rešitev s sindikati doseže s podpisom aneksov h kolektivni pogodbi, torej s sporazumom. V tem času je namreč služba v javnem sektorju po njegovem mnenju "neke vrste privilegij", ker zagotavlja varno zaposlitev in varno izplačilo plače.

Plačna reforma za 150.000 uslužbencev v javnem sektorju je sicer zaživela lani med Virantovim ministrovanjem po šestih letih pogajanj. Zmožnosti sistema niso bile precenjene, a odpravo nesorazmerij je presenetila kriza, je pojasnil Virant.

Kritikam niso sledile izboljšave
Zdajšnja vlada je reformi namenila hude kritike, a kot pravi Virant, do danes tega sistema še ni spremenila. Kot je poudaril, niso bili izvedeni niti popravki, za katere so se že v prejšnji vladi zavedali, da bi bili nujni. "Stanje med sindikati javnega sektorja, med javnimi uslužbenci pa je bistveno mirnejše, kot je bilo takrat tik pred volitvami, ob prvem izplačilu plač po novem sistemu," je izpostavil.

Normalno se mu zdi, da se je zaradi trenutne krize vlada odzvala. Tudi naša vlada bi se, zatrjuje. Opozarja pa, da ne bi smeli pozabiti na javne uslužbence, ko bo kriza končana.

Število zaposlenih se alarmantno zvišuje
Težavo vidi tudi v tem, da se letos število zaposlenih že v ožji državni upravi zvišuje, za celotni javni sektor pa podatki AJPES- a po njegovih besedah kažejo "alarmantni položaj", saj je število zaposlenih od novembra 2008 do junija letos naraslo za več kot 1.500. Očitno ministrica Irma Pavlinič Krebs "nima avtoritete in podpore", da bi to preprečila.

Ministrstvo zavrača Virantove kritike
Ministrstvo za javno upravo Virantove trditve zavrača in navaja, da se je število zaposlenih v obdobju od začetka decembra 2008 do junija 2009 zvišalo za 186 zaposlenih. Ministrstvo se pri tem sklicuje na javno dostopne podatke in metodologijo AJPES-a.

Janševa vlada na leto zaposlila več kot 1.000 ljudi
Za primerjavo ministrstvo navaja povečanje števila javnih uslužbencev v prejšnjem vladnem mandatu (2004-2008). Ob koncu mandata je tako v javnem sektorju delalo 4.752 ljudi več kot ob začetku mandata, kar pomeni, da so jih dodatno zaposlili več kot 1.000 na leto.

Ministrstvo zavrača tudi Virantove trditve, da se na področju odpravljanja birokratski ovir "ne dogaja nič", saj naj bi ekipa strokovnjakov v dobrih osmih mesecih trajanja mandata zdajšnje vlade pregledala 413 predlogov predpisov in jih 18 odstotkov zavrnila, poleg tega pa realizirala več ukrepov za odpravo birokratskih ovir. V nasprotju s trditvami Gregorja Viranta, da vlada ni razvila nobene nove elektronske storitve, ministrstvo trdi, da je državljanom na voljo 41 novih vlog na portalu e-uprave, od maja deluje Portal za starejše, začenja pa se tudi naslednja razvojna faza sistema e-VEM za samostojne podjetnike.

Virant: Pri plačah bodo vsi pristavili piskrček
Virant je kritiziral tudi predlagani dvig sodniških plač. Ko bodo sodniške plače "zbezljale", bodo namreč razmerja med plačami funkcionarjev porušena in zelo verjetno bodo drugi sindikati - zdravniki in visokošolski učitelji - "pristavili svoj piskrček". Druga stvar, ki je za Viranta zelo moteča pri sodniških plačah, pa je, da se ukinja del plače za delovno uspešnost.